latinica  ћирилица
28/05/2019 |  15:30 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Унмик упозорава Приштину, један службеник ослобођен

Из канцеларије Унмика је саопштено да та мисија са великом забринутошћу прати дешавања на сјеверу Косова, укључујући и привођење два припадника особља те мисије. Један службеник Унмика, руског држављанства, је ослобођен.
Унмик (илустрација) -
Унмик (илустрација)

Наводи се да су они ухапшени док су били на дужности од стране косовске полиције и да су пребачени у болницу јер су задобили повреде.

Утврђујемо околности у блиској координацији са свим међународним агенцијама на терену, наведено је у саопштењу.

Специјални изасланик генералног секретара Захир Танин је позвао на хитно ослобађање особља Унмика.

Када би се нашкодило члану особља УН, то би довело до дипломатског и међународног одговора, наведено је у саопштењу, уз позив да се поштује владавина права и право на живот и слободу, како би се поново успоставио мир.

У међувремену је један службеник Унмика, руског држављанства, ослобођен. 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је назвала "нечувеним актом" и "манифестацијом провокативне политике врхушке косовских Албанаца" хапшење руског дипломате Михаила Красношчекова на сјеверу КиМ и затражила од руководства Унмика да предузме кораке за његово ослобађање.

- Притвор је извршен упркос томе што руски држављанин посједује дипломатски имунитет као званичник УН. Ми посматрамо овај нечувени акт као још једну манифестацију провокативне политике врхушке косовских Албанаца - рекла је Захарова.

Извор: РТС, Танјуг