latinica  ћирилица
28/05/2019 |  16:14 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

ХЕТ - И даље ванредно стање у производњи

Од почетка јануара, када су у пожару оштећена постројења и опрема Хидроелектране Дубровник, у предузећу "Хидроелектране на Требишњици" траје ванредно стање у производњи.

Из погона је испао агрегат у ХЕ Дубровник који ради за потребе система Електропривреде Републике Српске. Због тога се мањи дио акумулиране воде, на основу уговора, преусмјерава на Хидроелектрану Чапљина.

Ниво хидроакумулације "Билећа" је изнад плана, што, тврде у Хидроелектранама на Требишњици, није неуобичајено за ово доба године.

Било би је мање да ради ХЕ Дубровник. Због тога се, према ХЕ Чапљина, испушта око тридесет пет кубних метара воде.

- Наредног мјесеца биће нешто јаче, 40-45 метара кубних, због ситуације са ХЕ Дубровник и мало јачи проток кроз град, али, иначе, ситуација са акумулацијом је под контролом - рекао је Саша Вујић, извршни директор за управљање системом ЗП "Хидроелектране на Требишњици".

Технички, потврдио је Вујић, према ХЕ Чапљина могу ићи и веће количине. Из Управе предузећа потврдили су да је, тренутно, доток у акумулацију "Билећа" већи у односу на контролисано испуштање на ХЕ Требиње 2.

Простора за пријем нових количина воде има.

- Не постоји бојазан да би се на било који начин могло десити да имамо велике количине воде које би могле низводно било шта угрозити - објаснио је Горадан Мишељић, директор ЗП Хидроелектране на Требишњици а.д.

С оствареном производњом од око 35 одсто у односу на план, Хидроелектране на Требишњици укњижиле су губитак најмање петнаест милиона марака.

Управа, на основу контаката с колегама из ХЕ Дубровник, има информацију да је уклањање посљедица пожара у ХЕ Дубровник почело, као и припреме за санацију постројења.

Мишељић додаје да је претпоставка да примарна опрема није оштећена, али да ће се након чишћења електране знати када ће електрана у погон.

Незванично, помиње се период октобар - новембар, што би омогућило и нормалан рад Хидроелектране Требиње1.