latinica  ћирилица
29/05/2019 |  08:08 ⇒ 08:33 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину

Тужилац Тужилаштва БиХ Седин Идризовић требало би данас да пред Судом БиХ, у наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, настави саслушање заштићеног свједока одбране С-20, бившег припадника одреда "Ел муџахедин".
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На рочишту 8. маја С-20 је свједочио да су припадници одреда "Ел муџахедин" доносили "главе непријатеља".

Одговарајући на питања тужиоца Идризовића, свједок је остао при тврдњи да је "Ел муџахедин" самостално одлучивао, а да је са Трећим корпусом такозване Армије БиХ сарађивао у вези са координацијом акција или одређеним статусним питањима.

Одговарајући на сет питања у вези са акцијама, кореспонденцијом и састанцима представника одреда "Ел муџахедин" и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, свједок је рекао да је командант Абу Мали имао контакте са Махмуљином.

Он је навео да му је познато да је Махмуљин 1994. године једном долазио на ифтар у зграду "Ватростално" у Зеници, гдје је био смјештен одред "Ел муџахедин".

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења је у 9.00 часова.