latinica  ћирилица
29/05/2019 |  14:19 | Аутор: СРНА

Додик: Потребно почети рјешавати проблеме у банкарском сектору

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да су питања монетарног суверенитета и депозита Централне банке у иностранству запостављена и да је заустављен процес рјешавања проблема у банкарском сектору БиХ, о којем коначно мора да почне да се води рачуна.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- И ја и СНСД сматрамо да је ово вријеме било погрешно јер се у БиХ нисмо бавили ниједним озбиљним питањем из области економије и социјалним питањима. У БиХ се на том плану ништа није догодило, осим уобичајене пословне рутине - рекао је Додик на конференцији за новинаре у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, информације о Дојче банци у Њемачкој, у којој Централна банка БиХ држи депозит, говоре да је тамо ситуација у најмању руку ровита, јер је прије неколико дана проглашен неуспјех у фузији двије њемачке комерцијалне банке са Дојче банком, што говори да су проблеми те банке далеко већи.

- Ко ће одговарати у тренутку када евентуално дође до урушавања и кризе Дојче банке, а што треба очекивати сваког тренутка - упитао је Додик.

Према његовим ријечима, америчке власти и суд недавно су пресудили казну од седам милијарди долара Дојче банци јер је учествовала на тржишту хипотекарних кредита у Америци.

- То је озбиљан ударац за сваку банку. Да ли је паметно да ми у тој банци држимо депозит Централне банке БиХ? Шта се дешава са чињеницом да пословне банке у БиХ изнад обавезне резерве, прописане законом, држе на рачунима још додатних три милијарде КМ и чекају да пласирају та средства негдје изван БиХ, а да у БиХ нико није заинтересован да направи концепт који би довео до ангажмана тих средстава - навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је навео и да Централна банка БиХ плаћа негативне камате у милионским износима за чување новца у страним банкамам.

Према његовим ријечима, банкарски систем у БиХ у прошлој години остварио је добит од око 330 милиона КМ, али је већина тог новца пласирана ван БиХ.

Додик је констатовао да су стране банке из БиХ у претходном прериоду однијеле више новца на име добити, него што је у БиХ стигло страних донација.

- Неко у БиХ коначно мора о томе да почне да води рачуна - оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је поновио критике на рачун неефикасног рада Савјета министара у техничком мандату и предсједавајућег Дениса Звиздића, који се налази у невјероватној симбиози учешћа и у извршној и законодавној власти.

Додик је посебно је указао на енормни пораст запошљавања од око 600 лица у институцијама БиХ у вријеме кризе формирања власти.

Он је упитао ко ће водити рачуна о реализацији стратешког пројекта за регион, изградње ауто-пута Сарајево-Београд, који су споразумно договорили БиХ, Србија и Турска.

Додик је изразио забринутост због латентне опасности да БиХ остане без квалификоване радне снаге.

- Упркос свему, и даље сам отворен за сарадњу засновану на познатим принципима СНСД-а и институција Републике Српске - поручио је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Бошњаци спречавају легитимно представљање Срба на нивоу БиХ