latinica  ћирилица
29/05/2019 |  14:34 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Министарство пољопривреде: Заштитити домаће свињогојство

Неопходно је унапређивати сектор свињарства уз континуирану заштиту домаће производње и уређење легислативе, поручено је на састанку помоћника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зорана Малетића и представника пољопривредних удружења.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

На данашњем састанку у Бањалуци, на којем је анализирано постојеће стање у сектору свињарства, предложен је низ мјера за унапређење овог сектора, саопштено је из ресорног министарства.

Саговорници су заједничког мишљења да постојеће стање није задовољавајуће, како у погледу бројног стања, тако и у контексту реалних потреба тржишта Републике Српске и БиХ за свињетином.

Истакнуто је и да су највећи проблеми овог сектора ниска продуктивност, високе цијене и недостатак заштите домаће производње од високо субвенциониране производње из ЕУ.

Састанку су присуствовали предсједник Удружења свињара Републике Српске Мишо Маљчић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић, представник Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан" Драган Касагић, те професор Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Стоја Јотановић.