latinica  ћирилица
30/05/2019 |  18:18 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

Додик: Значајно повезивање Српске са дијаспором ради развоја

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је од изузетног значај повезивање Републике Српске са дијаспором, с циљем унапређења сарадње у свим областима а на добробит развоја Српске.

- Задовољан сам чињеницом да смо се окупили данас овдје како би трасирали даље путеве у нашој сарадњи јер припадамо једном народу - рекао је Додик у обраћању на отварању Форума дијаспоре.

Он је истакао да је од изузетног значаја што ће се на форуму разговарати о различитим облицима сарадње и што ће му присуствовати људи из читавог свијета.

- Веома је важно што за све ово постоји институционални оквир, што је основни услов за даље дјеловање - рекао је Додик.

Он је поновио да су у БиХ води тешка борба за очување идентитета српског народа и аутономије Републике Српске.

- У БиХ је све у кризи осим Републике Српске која је на простору БиХ једина одржива - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, машинерија, предвођена међународним фактором учинила је све да умањи аутономију Српске и учини је неважном.

- Све би поново било стављено на ниво БиХ. Срећа је што у БиХ једино функционише Српска и само је она одржива. БиХ то није, јер не могу бити конституисани органи, а у Федерацији БиХ је озбиљна криза у односима Бошњака и Хрвата - подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је иницијатива за покретање Форума дијаспоре резултат рада људи из дијаспоре.

- Они су упорно тражили да буде покренут један овакав скуп и постане традиционалан, те да поставимо темеље и нађемо начин како ћемо комуницирати. Важно је што је Влада Српске формирала посебно одјељење које ће се бавити овим питањем. Било је и овдје, али и у Србији на неки начин забрањено да се било шта учини везано за сарадњу са дијаспором - додао је Додик.

Он је подсјетио да је прошли вијек био страдалнички за српски народ.

- Зато је важно да се повезујемо и сарађујемо. На свима нама је да конципирамо однос према нашој историји и покушамо да изградимо будућност. Важно је да се разумијемо и имамо праве информације које до сада нисмо имали, а с циљем развоја - каже Додик.

Он је напоменуо да приоритет свих мора бити Република Српска и Србија.

- У БиХ се мора поштовати Устав, јер је проблем што други у овој земљи нису способни да прихвате права српског народа. То нас чини упорнијим да бранимо стечена права - рекао је Додик.

Он сматра да је важно да већ након завршетка овог форума буде заказан термин наредног, с циљем интензивног јачања веза.

Додик је захвалио свима који присуствују Форуму дијаспоре.

Форум дијаспоре окупља Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.