latinica  ћирилица
30/05/2019 |  18:20 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

Селаковић: Разлике међу српским народом нема и не смије бити

Никола Селаковић, изасланик предсједника Србије Александра Вучића, рекао је данас да разлике међу српским народом нема и не смије бити и да је зато од огромног значаја окупљање и повезивање са српском дијаспором.

- Милорад Додик је /као предсједник Републике Српске/ визионарски покренуо Форум дијаспоре с циљем уједињења српске дијаспоре, али и унапређења привредне и сваке друге сарадње - рекао је Селаковић на отварању Форума дијаспоре у Бањалуци.

Он је истакао да српски народ ма гдје да живи спајају језик, поријекло и вјера који су кључни за очување националног идентитета.

Селаковић је оцијенио да Србија и Српска сарађују одлично, за шта су заслужни њихови челници.

- Када је неко покушао да ствара БиХ дијаспору, Додик је рекао да српски народ има своју. То је веома важно за наше окупљање, повезивање, раст, развој и очување националног идентитета - додао је Селаковић.

Према његовим ријечима, Србија и Српска први пут у историји граде ауто-путеве и реализују значаје пројекте.

- Имамо срећу да будемо историјски свједоци повезивања српског народа и унапређења односа Србије и Српске у свим областима. Први пут имамо јединствен школски програм за нашу дјецу, гдје год да живе, што је непроцјењиво - каже Селаковић.

Он сматра да се српски народ мора чвршће повезивати ма гдје да живи.

- Наш задатак мора бити очување националног идентитета и духовности, али и да будемо јединствени. То нам данас у дијаспори више недостаје него у матицама - рекао је Селаковић.

Он вјерује да ће се Србија и Српска заједно борити за отварања нових радних мјеста и наступати према српској дијаспори.

- Наша дијаспора нам може бити најбољи посредник са привредницима из Европе и свијета. Значајно нам је и дјеловање Српске православне цркве и вјерујем да ћемо заједно корачати ка бољем сутра - закључио је Селаковић.

Форум дијаспоре окупља Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.

Отварању Форума дијаспоре присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић.

На скупу су биле и званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве.