latinica  ћирилица
31/05/2019 |  10:08 | Аутор: СРНА

Ђокић: Српска - мјесто сигурног инвестирања

Република Српска постала је мјесто сигурног инвестирања и поузданог партнерства, а и даље унапређује амбијент за пословање, рекао је данас министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић на другом Форуму дијаспоре у Бањалуци.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је навео да институције усклађују прописе за инвестирање, на чему ради и локална и републичка администрација.

- Оне одржавају инвеститоре, а ми настојимо да стварамо још бољи амбијент за улагаче - рекао је Ђокић на панелу Дијаспора за развој Републике Српске, о значају дијаспоре за одрживи економски раст и повећање запослености у Српској.

Он је истакао да сигурност инвестирања потврђује и успјешни пројекат изградње Термоелектране Станари.

- Нетачна је слика да је овај простор нестабилан и да нису уређене институције. Овдје се успјешно могу реализовати инвестиције, а отворени смо за нове, посебно у сектору енергетике. Вршимо припрему за друге велике пројекте у овим областима и сви који су улагали ове секторе су задовољни и остварили су профит. Амбијент је сигуран и поуздан - нагласио је Ђокић.

Он је рекао да Српска жели да привуче и људе из дијаспоре да овдје покрену своје бизнисе.

"Доносимо нове законе и желимо да додатно стимулишемо инвестиције, те да у том послу буду задовољни и послодавци и радници", истакао је Ђокић.

Привредник из Аустрије и власник фирме "Мрежа-нетворк" у Дервенти Маркус Штрасер рекао је да је инвестирао у Републику Српску због повољних услова, али и квалитетних радника.

Он је подсјетио да је фирму отворио у Дервенти и да је у почетку имао пет радника.

"Данас их има више од 400, а наши клијенти, попут `Ламборгинија` и `Боша` задовољни су радом овдашњих радника", рекао је Штрасер и навео да је у Дервенти имао подршку локалних власти.

Форум дијаспоре, чији су организатор предсједник Републике Српске и Влада Српске, окупља Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.