latinica  ћирилица
31/05/2019 |  11:01 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Троје оптужених за кријумчарење миграната споразумно признало кривицу

Троје оптужених за кријумчарење миграната у предмету кодног назива "Босфор" у присуству адвоката споразумно је признало кривицу, потпуно признавши одговорност за кривична дјела, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У саопштењу се прецизира да су сходно споразуму за оптужене предложене казне затвора од по једне године, одузимање незаконите имовинске користи, новчана казна за једног од оптужених, као и обавеза свједочења против других оптужених у предмету "Босфор".

У складу са споразумом, за оптужену Бејзу Кару /53/ из Велике Кладуше предложена је казна затвора од једне године која се може замијенити радом за опште добро, као и одузимање предмета кориштених за извршење кривичног дјела.

За оптужену Едину Зелић /34/ из Велике Кладуше предложена је казна затвора од једне године која се може замијенити радом за опште добро, као и одузимање предмета кориштених за извршење кривичног дјела и одузимање незаконите имовинске користи у износу од 760 КМ.

Према споразуму, за оптуженог Валентина Видића /28/ из Чапљине предложена је казна затвора од једне године која се може замијенити радом за опште добро, 1.000 КМ новчане казне, те одузимање предмета кориштених за извршење кривичног дјела и незконите имовинске користи у износу од 507 КМ.

Оптужени су признали кривицу у раној фази поступка, а предложене казне су у складу са улогом и одговорношћу коју су имали у извршењу кривичног дјела.

Споразумним признањем оптужени су се обавезали на свједочење у предмету против осталих оптужених у оквиру предмета кодног назива "Босфор".

Потписивањем споразумног признања оптужени су се одрекли права на суђење и жалбу на пресуду коју им на основу споразума изрекне Суд БиХ.

Споразуми су прослијеђени Суду БиХ.

Међународну акцију кодног назива "Босфор" извели су полицијски органи Хрватске и БиХ у марту 2017. године.

У БиХ су том приликом извршени претреси на шест локација и лишено је слободе шест лицаа, док је у Хрватској акција спроведена на 14 локација.