latinica  ћирилица
31/05/2019 |  13:00 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Споразум о сарадњи ЕРС, ИРЦЕ и Института "Никола Тесла"

Представници Електропривреде Републике Српске, Истраживачко развојног центра електроенергетике - ИРЦЕ из Источног Сарајева и београдског Електротехничког института "Никола Тесла" потписали су данас споразум о пословно-техничкој сарадњи којим се стичу се услови за размјену искустава и унапређење односа у области стручне, односно техничке, као и научно-истраживачке дјелатности.
Потписивање споразума о пословно-техничкој сарадњи - Фото: РТРС
Потписивање споразума о пословно-техничкој сарадњиФото: РТРС

Заједнички пројекти и сарадња имаће за циљ пружање пуне техничке подршке комплетном систему Електропривреде Републике Српске, како би га учинили још стабилнијим и технички функционалнијим.
 
- Бићемо технички и стручно много снажнији и јачи, а сарадња ће бити  значајна и за сам Институт "Никола Тесла" јер ће моћи да користи наше лабораторијске комплексе, односно лабораторију високог напона од 400 kV, која је  једина таква у региону - рекао је директор ИРЦЕ-а - Александар Тодоровић.
 
Сарадња ће се огледати кроз израде пројектних апликација, студија изводљивости и анализа, испитивања и дијагностике електро опреме, усавршавањa стручног кадра. Један од битнијих будућих заједничких пројеката у систему ЕРС-а ће бити замјена система побуде на генераторима ХЕ на Дрини.
 
Генерални директор Електропривреде Српске Лука Петровић истакао је да потписивањем уговора ЕРС жели да ојача научно-техничке институције у свом ресору.

Сарадња ће бити од великог интереса и за Институт "Никола Тесла", а од посебног значаја биће међулабораторијско поређење, односно међусобно техничко допуњавање лабораторија које посједују обје институције, нагласио је Зоран Ћирић, директор Центра за аутоматику и регулацију Института "Никола Тесла".
 
У плану је и заједничко дјеловање на одређеним пројектима који су ван граница Републике Српске, односно БиХ и региона.