latinica  ћирилица
31/05/2019 |  14:36 | Аутор: СРНА

Клокић: Стратегија ће дефинисати мјере за унапређење односа са дијаспором

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је данас у Бањалуци да ће стратегијом за сарадњу с дијаспором бити дефинисане адекватне мјере које ће допринијети унапређењу односа Српске и дијаспоре.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

- Циљ нам је заштита нашег писма, језика, културе и традиције. Стратегијом ће бити обухваћене ове области, али и начин сарадње са Српском православном црквом. Сарадња са дијаспором подразумијева и успостављање бољих контаката - рекао је Клокић на Форуму дијаспоре, говорећи о стратегији за сарадњу са дијаспором Републике Српске.

Он је истакао да је неопходно успостављање институционалних оквира за све видове сарадње Републике Српске и дијаспоре.

- Покушавамо пронаћи трајни начин сарадње са дијаспором. Наш циљ је јачање односа и враћање међусобног повјерења, као и креирање еклектронских платформи за комуникацију - додао је Клокић.

Он каже да бошњачка политика жели да створи вјештачку БиХ дијаспору, и то одавно раде.

- Они желе да црпе материјал за стратегију на нивоу БиХ и стварање дијаспоре. Зато смо одлучили да напишемо своју стратегију да нам је други не би наметали - навео је Клокић.

Клокић је нагласио да је намјера Републике Српске да буде сачињен регистар дијаспоре.

- Циљ нам је креирање активне мреже да би могли да квалитетно размјењујемо информације. Значајан је и рад представништава Републике Српске, јер могу допринијети заштити угледа и значаја Српске и њених институција - каже Клокић.

Он је напоменуо да је циљ Владе Републике Српске ширење мреже представништава, али након квалитетне анализе рада постојећих.

Клокић је рекао да ће, уз наведени документ, бити усвојен и акциони план за његову реализацију.

- Дијаспора је незаобилазан фактор у подизању економског стандарда у Српској. Она мора бити више укључена у свеобухватни развој Српске. Дијаспора би могла да каналише у Републику Српску знања и вјештине и помогне у повезивању институција - закључио је Клокић.