latinica  ћирилица
31/05/2019 |  15:18 | Аутор: СРНА

Вишковић: Квалитетне идеје о унапређењу сарадње

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је Форум дијаспоре оправдао очекивања, јер су изнесена бројна мишљења, поруке и идеје о унапређењу сарадње са дијаспором које ће допринијети развоју Српске, што је заједнички циљ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- У име институција Републике Српске, Владе, предсједника и своје име захваљујем најсрдачније што сте учествовали на Форуму и дали допринос унапређењу сарадње матице и дијапоре - рекао је Вишковић на затварању Форума дијаспоре.

Он је захвалио људима који су дошли из различитих дијелова свијета и подијелили искуства која могу бити од значаја за Српску.

Вишковић каже да је на Форуму истакнута важност националног, културног и духовног идентитета дијаспоре, што су препознале институције Републике Српске, Српска православна црква и невладине организације.

- Сарадњом са представништима Српске, дјеци у иностранству биће омогућено да изучавају матерњи језик, историју и културу, а важно је користити капацитете дијаспоре с циљем привредног и економског јачања Српске - навео је Вишковић.

Он је нагласио да ће Влада са Привредном комором и локалним заједницама радити на привлачењу инвестиција гдје ће окосницу чинити привредници који дјелују ван граница Српске.

- Важно је што сте показали спремност и вољу да будете на услузи и да своје капацитете ставите на располагање Републици Српској. Важно је доћи на страна тржишта, али још важније је на њима остати - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да је неопходно прецизирати начин дјеловања и будућег рада што ће бити основ стратегије сарадње са дијаспором.

- У документ ће бити уграђени конкретни приједлози, сугестије и идеје које смо чули на Форуму. Потребно је системско повезивање капацитета у дијаспори, мапирање потенцијала у привреди, образовању и култури - рекао је Вишковић.

Он је поновио да је опредјељење Владе да помогне Србима у расијању у очувању националног, културног и духовног идентитета.

Премијер Српске је позвао све да промовишу потенцијале Српске и буду они који ће привући инвеститоре.

Он је захвалио учесницима Форума, а посебно организационом одбору и напоменуо да ће наредни форум бити још већи.

Обраћањем Вишковића завршен је Други форум дијаспоре.