latinica  ћирилица
01/06/2019 |  11:22 | Аутор: СРНА

Отмице и убиства жена - канадски геноцид

Отмице и убиства више хиљада жена старосједилаца у Канади може се описати као канадски геноцид, наводи се у извјештају канадске Владе, чије дијелове је објавила канадска мрежа Си-Би-Си.

У извјештају на 1.200 страна, који ће бити објављен 3. јуна, наводи се да су за прекомјерно насиље са којим се суочавају жене старосједиоци криви дубоко укоријењени колонијализам и инертност државе.

Око 1.200 жена старосједилачког поријекла убијено или нестало у Канади од 1980. године, али неки активисти кажу да је тај број далеко већи.

У извјештају се дефинише 230 препорука за суочавање и борбу против насиља са којим се суочавају старосједилачке заједнице.

- Истрага подржава да се ови случајеви окарактеришу као геноцид, а који се тичу насиља над женама, дјевојкама, као и особама различите сексуалне оријентације - наводи се у извјештају о убијеним и несталим женама и дјевојкама припадницима старосједилачких народа.

Истрага, која је коштала 67 милиона америчких долара, фокусирала се на системске узроке насиља над женама старосједиоцима, као и на превенцији.

Истрага је укључила свједочење више од 2.000 људи од 2017. године, укључујући особе које су преживјеле насиље и чланове породица несталих жена.

У Канади, гдје данас живи око 1,6 милиона старосједилачког становништва, дуго се чекало на овај извјештај.

- Било је потребно 40 година да се дође до овог тренутка и то само зато јер су жене биле гласне и тражиле су своја права - рекла је Робин Буржоа, активиста за права жена старосједилаца.