latinica  ћирилица
03/06/2019 |  12:45 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Ђокић: Република Српска повећава енергетске капацитете

Република Српска ради на повећању енергетских капацитета прије свега на већој експлоатацији воде, а затим и сунчеве енергије и вјетра, рекао је данас у Београду министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Ђокић је на самиту о енергетској безбједности у региону истакао да Српска располаже са сва три извора /вода, сунце и вјетар/ и да намјерава да их и искористи.

Он је, на панелу са колегама из Србије, Румуније, Црне Горе и Бугарске, рекао да је у Српској у току реализација пројекта два вјетропарка, снаге 100 мегавата, те изразио очекивање да ће у овој години бити интензивиране активности на њиховој изградњи.

Ђокић је напоменуо да ће те активности у 2020. години бити видљивије.

Према његовим ријечима, планира се и изградња нових соларних електрана на подручју Херцеговине.

- Мислим да можемо да достигнемо капацитет од 200 мегавата енергије из соларних електрана - рекао је Ђокић на самиту, који је отворио министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске подсјетио је да ће Српска са Србијом да гради три хидроелектране у горњем току Дрине - "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци".

Ђокић је рекао да је на тим пословима постигнут висок степен и економске и политичке сарадње у Српској и Србији, те изразио очекивање да би до краја године, како је рекао, у физичком смислу могла да почне изградња Бук Бијеле.

Према његовим ријечима, све три хидроелектране имају инсталисану снагу од око 200 мегавата.

- То ће бити од велике важности, не само за Србију и Српску, него је то и питање наше спремности за регионалном сарадњом - рекао је Ђокић.

Ђокић је нагласио да Српска жели и да са Хрватском гради хидроелектрану у пројекту "Дубровник два".

- Мислим да је неопходно градити разумијевање међу земљама у региону - рекао је Ђокић, напомињући да је Српска у БиХ дефинисала свој план стварања потпуне енергетске безбједности и сигурности и да у исто вријеме уважава европске смјернице у овој области.

Србија је данас домаћин највећег регионалног самита о енергетској безбједности, на којем учествују ресорни минстри из земаља региона, као и експерти, представници институција, организација, компанија и медија.