latinica  ћирилица
04/06/2019 |  13:14 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

ВСТС одбацио дисциплинску тужбу и захтјев за суспензију Тегелтије (ФОТО)

Поводом тужбе и приједлога за привремено удаљење од вршења дужности предсједника Високог и тужилачког савјета Милана Тегелтије које је поднијела Канцеларија дисциплинског тужиоца, Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а донијела је одлуку да одбаци ову тужбу.

Одбацује се дисциплинска тужба Канцеларије дисциплинског тужиоца од 31. маја 2019. године, поднесена против Милана Тегелтије, предсједника ВСТВ-а БиХ.

Одбацује се и Приједлог Канцеларије дисциплинског тужиоца за привремено удаљење од вршења дужности предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије.

Против ове одлуке може се изјавити жалба Другостепеној дисциплинској комисији ВСТС-а БиХ у року од осам дана од дана пријема одлуке, саопштено је из ВСТС-а.

Образложење одлуке:

Првостепена дисциплинска комисија је у складу са одредбама члана 67. Закона о кривичном поступку Републике Српске, претходно испитијући дисциплинску тужбу и приједлог за привремено удаљене туженог са вршења дужности предсједника ВСТС исте одбацила из сљедећих разлога:

Предсједник ВСТС је одлуком ове институције изабран на функцију предсједника ВСТС, те исту функцију обавља од тренутка именовања у сталном радном ангажману.

Предсједник је именован из реда судија, али за вријеме сталног радног ангажмана у ВСТС све радње преузима у својству предсједника, а не судије Основног суда у Бањалуци, што укључује, како радње и понашање на послу ,тако и у приватном животу.

У вршењу ункције предсједник ВСТС не поступа у судским у Основном суду у Бањалуци, као ни неком другом суду у БиХ. Дакле, статус функционалог поступања у својству судије у било којем суду у БиХ је залеђен, јер је неспојив са обављањем функције предсједника ВСТС.

Закон о ВСТС такође различито третира и чланове Савјета, који само повремено долазе на рад у комисије и на сједнице, јер они активно врше врше дужност судија и тужилаца.

Тако, на примјер, члан 6 Закона о ВСТС који говори о престанку мандата чланова Савјета, којом се члан Савјета смјењује са дужности, а тачком 4 је наведено да мандат предсједника и потредсједника Савјета може престати подношењем оставке или одлуком Савјета, с тим да предсједнику и потпредсједницима у случају оставке или доношењем одлуке Савјета не престаје мандат као члановма Савјета.

Образложење одлуке (Фото: РТРС)

Јасно је да је ВСТС регулативни орган и да су предсједник и потпредсједници руководство тог органа, које у својој надлежности нема поступак суђења на судовима. Према мишљењу Првостепене дисциплинске комисије поступак утврђивања одговорности чланова Савјета, као и евентуалног привременог удаљења са вршења дужности предсједника или потпредсједника ВСТС, је посебно регулисано одредбама чланова 7 и 77 Закона о ВСТС (о чему се одлучује двотрећинском већином гласова чланова Савјета који су присутни и гласају).

Савјет је на приједлог предсједника управо одлучивало на сједници, након што су објављени спорни снимак и чланци неких медија, те дало пуну подршку предсјенику ВСТС и то једногласно и није био никакав приједлог да се исти привремено удаљи са дужности.

Чланом 82, тачка е) Пословника ВСТС прописано је поступање Канцеларије дисциплинког тужиоца по притужбама, те ће одбацити притужбу, ако је притужба поднесена у сврху непримјерног утицаја на поступак, који је у току пред судом и тужилаштвом, а јасно је да је предмет отворен пред Тужилаштвом БиХ и да је притужба судије Милана Благојевића упрво за то имала циљ.

Подсјећамо, Канцеларија дисциплинског тужиоца поднијела је тужбу против Тегелтије у афери "Алешевић" због, како је наведено, непримјереног контакта.