latinica  ћирилица
04/06/2019 |  14:40 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Хуавеј привремено обуставио производњу телефона

Кинески технолошки гигант Хуавеј привремено је обуставио производњу паметних телефона, док компанија покушава да превазиђе посљедице стављања на црну листу у САД, јавили су кинески медији.

Америчке корпорације, попут Гугла и Мајкрософта, као и произвођачи полупроводника Интел, Куалком, Силинкс и Бродком, прекинули су везе са кинеским гигантом.

Лист "Саут чајна морнинг пост" пише да је америчка забрана трансфера технологије азијској фирми онемогућила Хуавеју да набави залихе кључне за међународна тржишта.

Хуавеј је планирао да до 2020. године постане најпопуларнији провајдер мобилних телефона, али је због одлуке САД морао да преиспита ту амбицију, пренио је Спутњик.

- Пошто је настала нова ситуација, прерано је да се каже да ли смо у стању да остваримо тај циљ - изјавио је Жао Минг, званичник Хуавејевог одјељења за паметне телефоне.

Предсједник САД Доналд Трамп је 15. маја издао извршно наређење према којем је Хуавеј протјеран са америчког тржишта због наводног ризика који ова фирма представља по национану безбједност.