latinica  ћирилица
04/06/2019 |  19:03 ⇒ 05/06/2019 | 08:44 | Аутор: РТРС

Нема сагласности о Oпштем колективном уговору

Конфедерација синдиката Српске неће подржати предложени Општи колективни уговор, јер се,како кажу, не односи на све раднике, чиме се умањују њихова права.

Документ није одобрила ни пословна заједница. Из Владе поручују да ће,ако рјешење не буде пронађено, мијењати Закон о раду.

Захтјев Конфедерације синдиката да увећање по основу минулог рада треба да износи 0, 4 по години стажа – избачен је из текста Општег колективног уговора. Замјерке имају и на дефиницију регреса, према којој он износи 450 марака. Tиме се, кажу, доводе у питање многе одлуке и одредбе колективних уговора који су на снази.

- Овакав документ, који не даје права запосленима у Републици Српској и који дели раднике у Републици Српској, конфедерација синдиката није могла да прихвати - истакао је Жељко Тепавчевић предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Додају и да предложени текст документа не би био примјењив на око 75 хиљада људи, који плату примају из републичког буџета.

- Ми тражимо од Владе да наставимо преговоре и да морамо да радимо на усклађивању Закона о платама са системским Законом о раду и да утврдимо шта су то најнижа примања за радника у Републици Српској - сматра Божо Марић потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Преговарани нацрт Колективног уговора није одобрила ни Скупштина Уније удружења послодаваца, али ће наставити разговоре. Постоје, кажу, права која нису прихватљива једном броју чланица. Између осталог, и то да се општим колективним уговором пропише обавеза регреса.

- Таква одредба може угрозити пословање одређених предузећа и без договора око тога да тај регрес не буде обавезан, него да буде ствар договора између радника и послодаваца мислим да неће бити могуће постићи договор око општег колективног уговора - наводи Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Из Владе као компромисно рјешење предлажу да 450 марака исплаћеног регреса буде неопорезиво, иако би републички буџет, због тога, остао без 60 милиона марака на годишњем нивоу.

- И то је Влада била вољна да на неки начин изађе у сусрет и сад каже неко не слаже се с висином. Није нико рекао да регрес не може бити исплаћен и 1.000 марака, али не може неопорезиво бити 1.000 марака - сматра Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

Из Савеза синдиката Српске данас нису жељели да коментаришу предложени текст Општег колективног уговора. Ипак, о томе су, разговарали са Вишковићем, који им је предложио да, ако не постигну договор, размотре одреднице које ће уградити у измјене и допуне Закона о раду.