latinica  ћирилица
05/06/2019 |  10:33 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

"Кишни дан у Њујорку" отвара фестивал у Венецији?

Мада ће списак филмова у званичној конкуренцији Венецијанског фестивала бити саопштен тек средином идућег мјесеца, постоје добре назнаке да би нови филм легендарног Вудија Алена "Кишни дан у Њујорку" могао да отвори овогодишњи филмски фестивал.

Специјализовани филмски портали, упоређујући листу филмова који су већ приказани у Берлину и Кану ове године са филмовима који се очекују, процјењују да би се у Венецији у трци за "Златног лава" могао наћи нови филм Андреја Кончаловског "Гријех" о животу Микеланђела Буонаротија.

У Венецији би се могао наћи и дугоочекивани документарац о великану филмске музике Енију Мориконеу који потписује Ђузепе Торнаторе као и "Геста части" Атома Егојана.

Историјски филм Ђованија ла Парола "Моје тијело ће те запалити" такође се спомиње као могући учесник овог фестивала, а ту је и остварење "Хамамет" Ђанија Амелија о Бетину Краксију, чувеном политичком лидеру из осамдесетих година прошлог вијека.

Филмски портали типују и на ново остварење Пола Верховена "Бенедета" о часној сестри из 15. вијека Бенедети Карлино, која је прво названа чудотворком а касније оптужена да је варалица и хомосексуалка и утамничена.

Помиње се и филм "Истина", који потписује Хироказу Коре-Еда, а који је помињан и пред Кански фестивал.

Овогодишњи Венецијански фестивал биће одржан од 28. августа до 7. септембра.