latinica  ћирилица
05/06/2019 |  13:45 ⇒ 24/07/2019 | 12:00 | Аутор: СРНА

Пешевић: Пирален извести у земље у којима може бити уништен

У БиХ нема могућности да се уништи пирален, због чега је неопходно да таква токсична материја буде извезена у земље које имају техничке капацитете за уништавање те врсте опасног отпада, рекла је данас шеф Катедре заштите животне средине на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Душица Пешевић.
Душица Пешевић - Фото: СРНА
Душица ПешевићФото: СРНА

Говорећи о еколошком акциденту који се недавно догдио у бившој фабрици "Инцел" у Бањалуци, Пешевићева је рекла да је пирален доказано изузетно токсична и потенцијално канцергогена материја која је акцидентном ситуацијом изливена на земљиште, чиме је доспјела и у ваздух, а путем земљишта и у воду.

- Пирален спада у опасан отпад и у БиХ нема могућности да уништимо ту врсту опасног отпада. Због тога је неопходно да таква врста токсичних материја буде извезена у иностранство у земље које имају техничке капацитете за уништавање и те врсте опасног отпада и сличних опасних отпада који постоје у БиХ - изјавила је Пешевићева новинарима у Бањалуци.

Говорећи о сагоријевању пиралена, Пешевићева је рекла да он има штетне посљедице по квалитет ваздуха, посебно што се тиче емисије диоксина и фурана, који такође спадају у перзистентне органске полутанте.

Она је истакла да посљедице зависе од концентрације пиралена која је доспјела у земљиште и у ваздух.

Пешевићева је рекла да би у наредном периоду требало проширити истраживања и узети узорке из ширег подручја око бивше фабрике Инцел да би се могло нешто више рећи о конкретним посљедицама.

- Оно што знамо из литературе и из досадашњих акцидентних ситуација јесте да повећане количине пиралена и диоксина које настају сагоријевањем пиралена имају штетне ефекте на здравље становништва у смислу промјена на кожи, утицаја на имуни систем, респираторни систем, репродуктивни систем и друго - истакла је Пешевићева.

Декан бањалучког Природно-математичког факултета Горан Трбић потврдио је да није могуће такав отпад збрињавати у Српској и да се он мора збрињавати негдје у иностранству.

- Какви су поступци и механизми збрињавања, морате питати друге институције - рекао је Трбић, који је климатолог.

Одговарајући на питање новинара како је Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске реаговао на еколошки акцидент у бившој фабрици "Инцел", Небојша Лукић из тог фонда рекао је да Фонд нема надлежности над тиме и да ће бити активан механизам кад тај проблем буде рјешаван на начин да се суфинансира и нађу одређени механизми да то питање буде ријешено.

Природно-математички факултет у Бањалуци, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Републички хидрометеоролошки завод данас су поводом Свјетског дана заштите животне средине на овом факултету организовали стручна предавања из области квалитета ваздуха у Републици Српској којима су, осим студената, присуствовали и ученици Гимназије, Грађевинске школе и Угоститељске школе из Бањалуке.