latinica  ћирилица
05/06/2019 |  14:24 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Сукоби у Кладуши су тек почетак проблема са такозваним мигрантима

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић упозорава да јутрошњи сукоби миграната са полицијом у Великој Кладуши представљају само почетак проблема које ће, према његовим ријечима, БиХ у наредном периоду имати са тим људима.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Истичући да се највећи број оних које власти у Сарајеву називају мигрантима ни по којем основу не могу тако назвати, већ да се, како тврди, ради о терористима и пораженим борцима такозване Исламске државе, Галијашевић за хаос који је јутрос настао у Великој Кладуши директно оптужује Министарство безбједности БиХ и Службу за послове са странцима.

- Било би добро да министар безбједности Драган Мектић и директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић прочитају Закон о кретању и боравку странаца у земљи. Било би добро да виде дефиницију мигранта у том закону и да схвате да ово што су нам довели и којима су омогућили да дођу у БиХ нису мигранти, већ терористи. Тиме су угрозили безбједност земље и угрозили су свакодневни живот у мјестима у којима та лица бораве. Ово што се догодило у Великој Кладуши је логична посљедица вануставног дјеловања министра безбједности, Службе за послове са странцима, али и такозваног тима задуженог за рјешавање тог проблема, који је окупио Денис Звиздић уз Семиху Боровац - тврди Галијашевић.

Он, између осталог, истиче да су власти у Сарајеву биле дужне да о боравку људи који у посљедње вријеме илегално улазе у БиХ упознају њихове амбасаде.

- Дужни смо били провјерити у тим амбасадама ко су ти људи? Шта они овдје раде и зашто не траже помоћ од својих матичних држава? Зашто се крију од својих матичних држава и зашто њихове државе не желе да знају за њих? Ништа од тога није урађено. У исто вријеме, сарајевски медијии су поражене војнике тзв. Исламске државе третирали као илегалне мигранте. Питање ко је илегални мигрант такође је јасно дефинисано у закону. То је лице које законито уђе у земљу али прекрши услове боравка у погледу рока или у погледу кретања. Ови који сада праве хаос у Кладуши не испуњавају ниједан услов да их зовемо чак ни илегалним мигрантима - истиче Галијашевић.

Галијашевић тврди да није случајно ни то што се највећи број таквих особа пребацује на простор око Велике Кладуше и на територију Унско-санског кантона.

- Они нису случајно доведени у Кладушу, нису случајно доведени у Унско-сански кантон и нису случајно доведени да буду "нови Крајишници" на линији разграничења два свијета. Они треба да попуне простор са кога су у најбруталнијој операцији етничког чишћења, названој "Олуја", уклоњени Срби. Они управо долазе да промијене вјерску структуру становништва, да надокнаде мањак становништва који Унско-сански кантон има као одвојена територијална јединица у Федерацији БиХ и желе да својим боравком допринесу даљој нестабилности цијеле Европе, а не само БиХ. Они су врло радикални и изузетно фрустрирани због пораза којег су доживјели на ратишту у Сирији и због чега су морали да се покрену и дођу на нове дестинације - каже Галијашевић.

Он, такође, тврди да многима од оних који су илегално ушли у БиХ ова земља представља крајњу дестинацију, а не само пут за ЕУ.

- Ово се дешава у реалном животу. Наша полиција у Великој Кладуши има проблеме с њима, наши људи у свакодневном животу имају проблеме с њима. Тога ће бити још и то ће бити све теже контролисати кад нови талас војника ИСИС-а и Ал каиде, који су поражени у рату у Сирији, поново буде покренут и кад почну пристизати у БиХ - упозорава Галијашевић.

Извор: insajder.in