latinica  ћирилица
05/06/2019 |  18:56 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У понедјељак наставак преговора о раду Арселор Митала и судбини радника

Још није донесена коначна одлука о најављеном отпуштању 300 радника приједорског рудника Арселор Митал због смањења производње жељезне руде од првог септембра, а преговори о овом питању требало би да буду настављени најкасније до понедјељка, поручено је након вишечасовног састанка одржаног данас у Приједору.

Састанку су присуствовали представник компаније Арселор Митал Биџу Наир, директор Арселор Митала Приједор Младен Јелача, директор Рудника жељезне руде Љубија Станко Вујковић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, те представници неколико синдикалних организација.

Синдикат металаца и рудара Републике Српске од Арселор Митала тражи обустављање одлуке о смањењу броја радника и истичу да су, уколико буде потребе, спремни и на радикалне потезе.

- Синдикат највише инсистира на проналаску конкретног рјешења, на томе да се обје стране обавежу да ће своје обавезе испуњавати у потпуности и да не смију штету трпити радници. Радници морају да размишљају само о сигурним радним мјестима, а не о отпуштањима - рекао је Саша Кукољ, предсједник Синдиката радника рудника Арселор Митала.

Министар индустрије, енергетике и рударства је поручио да је најважније пронаћи рјешење за наставак рударске производње на овом подручју, а градоначелник Приједора апелује и на Владу Српске и руководство Арселор Митала да што прије пронађу рјешење.

- Данас смо разговарали о отвореним питањима и речено је да ће у наредна три дана бити дефинисан садржај јавног позива, на основу чега ће бити расписан позив и изабрана финансијска кућа која ће дефинисати и модел трансферних цијена. Спорно питање дуги низ година је питање пореза, који је Пореска управа установила за Арселор Митал, а који они нису прихватили да плаћају, сматрајући да Управа није примијенила адекватан модел трансферних цијена и да по том основу они немају порески дуг - рекао је Ђокић.

Предсједник УО Арселор Митала, Биџу Наир, изразио је наду да ће ускоро бити пронађено рјешење за ситуацију у којој се рудник налази.

- Морамо пронаћи рјешење како да продужимо рударство у Приједору, не само за 10 година, него за идућих 30 и морам нагласити вријеме иде, неће чекати на нас и послије ће нам бити жао - рекао је Наир.

Подсјећамо, из Арселор Митала раније су саопштили да, због смањења производње жељезне руде, од 1. септембра планирају да смање број запослених.