latinica  ћирилица
05/06/2019 |  19:47 ⇒ 06/06/2019 | 08:03 | Аутор: РТРС

Сукоб миграната и полиције у Великој Кладуши

Проблеми са мигрантима измичу контроли. Након међусобног сукоба, мигранати у Великој Кладуши каменицама и металним шипкама, напали су полицајце. У масовној тучи учествовало је више од стотину миграната. Повријеђена су тројица полицајаца и више од 20 миграната. Оштећено је једно полицијско возило, док их је двадесет ухапшено. Најновији сукоб додатно је узнемирио становнике Велике Кладуше.

Физички обрачуни међу мигрантима у Великој Кладуши забиљежени су и данас.

Најтеже је било синоћ када су мигранти након међусобне туче, напали и полицајце чиме су стигли - флашама, металним шипкама. Иако није званично потврђено, разлог за масовне туче у овом центру, највјероватније су међуетничке провокације.

- Неки људи из Алжира потукли су се са Авганистанцима. Извадили су ножеве, а онда су остали почели да бјеже - препричава Хајдар, мигрант из Ирака.

Мохамед, мигрант из Алжира навео је како не жели проблеме себи и својим пријатељима. Истиче да је ружно што се све дешава, а жели, како каже, да иде даље ка западној Европи.

Полиција је брзо реаговала. Међутим, мигранти су у нападу повриједили и тројицу припадника МУП-а Унско-санског кантона.

Убрзо након тога, на лице мјеста су упућене додатне расположиве снаге Полицијске станице Велика Кладуша, као и појачање из станице Цазин, те је ред и мир унутар објекта у потпуности успостављен јутрос око 4 часа и 30 минута - рекао је Але Шиљдедић, портпарол МУП-а Унско-санског кантона.

Због учешћа у тучи приведено је 20 миграната, док их је за најмање шест, у сарадњи са Службом за странце, договорена депортација из кантона, а највјероватније и БиХ.

Сви повријеђени збринути су у Дому здравља у Великој Кладуши, а затим пребачени у општу болницу др. Ирфан Љубијанкић у Бихаћу. Како сазнајемо, нема теже повријеђених.

Овај сукоб није изолован случај. Након пожара који је недавно избио у Миралу, сукоби међу мигрантима у овом центру дешавају се свакодневно. Опасности су често изложени и волонтери Црвеног крста.

- Ако се неке ствари не предузму, кад је ријеч о овим безбједносним мјерама, вјерујте да је питање дана кад ће волонтери Црвеног крста одустати од свега. Људи проживљавају и одређене трауме - нагласио је Хусеин Кличић из Црвеног крста УСК.

Становници Велике Кладуше упозоравају да им је безбједност нарушена.

Анкетирани грађани Велике Кладуше истичу да су забринути свакодневним инцидентима међу мигрантима и због тога што им је угрожена безбједност. Посебно су, како кажу, забринути за сигурност младих и дјеце.

У полицији кажу да је ситуација међу мигрантима смјештеним у Миралу и даље напета, па није искључена могућност избијања нових сукоба. У овом прихватном центру, тренутно има од 650 до 700 миграната.