latinica  ћирилица
06/06/2019 |  07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

И Американци осумњичени за државни удар у Црној Гори

Против четворице државаљана САД, двојице Ирачана, једног Израелца и једног држављанина Велике Британије Виши суд у Подгорици расписао је потјерницу за покушај државног удара на дан парламентарних избора у октобру 2016, сазнаје Блиц.
Црна Гора (архив) -
Црна Гора (архив)

Лист подсејћа да су у том поступку раније ове године првостепено осуђени држављани Србије које су у циљу свргавања режима Мила Ђукановића наводно организовали пензионисани командант српске Жандармерије Братислав Дикић и двојица припадника руских обавјештајних служби.

Блиц је имао увид у допис црногорског министра правде амбасади Кипра, којм се поново тражи изручење држављанина Израела Јорама Фрига због учествовања у државном удару. Уз ту докуметацију нашао се и документ подгоричког Вишег суда у којем се притвор одређује и Американцима Ладислау Карбаљоси, Џону Џозефу ди Паолу, Скоту Ривасу и Хорхеу Мијару, али и Британцу пореклом с Кипра Метеосу Константиноуу и двојици Ирачана Рони Кошаба Јуханану ал Балети и његово брату Ренију.

Уз документ Више суда наводи се да је истрага проширена на основу свједочења обавештајца ЦИА Брајана Скота кој је током љета 2016. свједочио пред подгоричким судом у предмету “државни удар“.

Скот је тада рекао да је добио понуду да обави евакуацију одређених особа из Подгорице, што је, како је рекао, одбио, а да је тим поводом ступио у контакт са Џозефом Асадом, раније оптуженим за наводно учествовање у наводном терористичком плану, који је такође бивши припадник ЦИА.

Према наредби Вишег суда Асад је тада преко своје компаније “Перегрини“ која се бави обавјештајним и безбједнсоним пословма ангажовао четворицу Американаца.

У документу се наводи да су они предузимали одређене мјере контразаштите и обезбјеђења појединих лица против којих се води поступак пред Вишим судом у Подгорици због покушаја тероризма.

У наредби Вишег суда се констатује да су црногорске службе евидентирале долазак групе у државу, а то потврђује и извјештај ФБИ.

Из документације коју је прибавило Специјално државно тужилаштво произлази да је Асад у оквиру своје наводно хуманитарне акције пребацио с територије Ирака у Словачку двојицу Ирачана, а након тога ту двојицу ангажовао за криминалне активности на територији Црне Горе.