latinica  ћирилица
06/06/2019 |  08:08 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

Суд БиХ за данас је најавио наставак суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптуженима је стављено на терет да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим још трага.

На рочишту одржаном 23. маја свједок Тужилаштва БиХ Фаик Вишић рекао је да су код Великог парка убијени заробљеници чија су тијела, како је чуо, одвезена и запаљена.

Вишић је рекао да су заробљеници били постројени на улици поред парка и да је видио четворицу да у њих пуцају, од којих је један био са "хеклером".

Он је навео да је Јука Празина наредио Нермину Узуновићу званом Шок и још једном младићу да утоваре тијела у комби, а да је он добио задатак да их одвезу до Бентбаше.

Вишић је испричао да је повезао комби до Вијећнице, али да је одустао и изашао из возила, јер није хтио да учествује у томе.

Свједок је додао да је чуо да су тијела бачена на стијене, али да су се видјела и да се полиција из Старог Града бунила, те да је Празина наредио да се склоне.

Касније је чуо да су тијела запаљена.