latinica  ћирилица
06/06/2019 |  08:17 ⇒ 08:32 | Аутор: СРНА

Маринковић: Приноси ће бити смањени

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је Срни да временске неприлике, које трају више од мјесец дана, причињавају знатну штету пољопривредним произвођачима и све указује да ће приноси бити смањени.
Шамац - Стојан Маринковић - Фото: СРНА
Шамац - Стојан МаринковићФото: СРНА

- Суочени смо са прекомјерном влагом у земљишту и све културе, превасходно озиме, трпе велике шокове и стварају одличну подлогу за развој патогена. Пшеница и јечам су третирани већ два пута, али сада пријети поново опасност од појаве фузаријозе класа - рекао је Маринковић.

Он је додао да уколико временске прилике дозволе у наредним данима није искључена могућност трећег третмана са неким од фунгицида како би пољопривредници успјели да заштите клас који обећава добар род у појединим парцелама.

- Када су у питању прољетне културе свједоци смо да је кукуруз потпуно зауставио пораст, да се коров буди. Соја је на појединим парцелама потпуно уништена, као и кукуруз, тако да је јако неизвјесно шта нас очекује у наредном периоду. Једино што је извјесно је пад квалитета и количине приноса - навео је Маринковић.

Он подсјећа да су и воћари и повртари такође суочени са великим проблемима.

- Киша је оштетила род вишње, трешње и других прољетних воћки, а на отвореном пољу повртарске културе не могу да покрену свој редован физиолошки циклус и да почну да стасавају - рекао је Маринковић.