X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/06/2019 |  11:56 | Извор: СРНА

Лавров: Циљ санкција - кажњавање Русије због независне спољне политике

Главни циљ антируских санкција је кажњавање земље због независне спољне политике, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик) -
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик)

- Главна ствар због које се уводе санкције је, као прво, кажњавање Русије због независне спољне политике. Како је више пута говорио предсједник Русије Владимир Путин, америчка владајућа класа мисли да су деведесете године биле аномалија, а традиција руске цивилизације, историје, самодовољности, мултинационалности руског живота, ипак, су превладали. Генетски код нашег народа није нестао - рекао је министар Лавров.

То не могу и досад нису могли, каже Лавров, да прихвате неки амерички политичари, укључујући и оне који буквално спутавају америчког предсједника Доналда Трампа, не дозвољавајући му да испуни своја предизборна обећања о нормализацији и побољшању односа са Руском Федерацијом.

- Други разлог за санкције је нелојална конкуренција и покушај повећања конкурентности методама санкционог притиска. Трећи, глобалнији разлог је схватање иреверзибилности процеса формирања полицентричног свјетског поретка, гдје много више од једне или двије државе има веома снажан утицај на свјетску економију и политику. Ово схватање не изражава се жељом да се успостави нови облик функционисања свјетског поретка уз присуство многих, а не два или једног пола. То се показује у настојању да се ти процеси успоре, што такође служи као санкциони притисак - истакао је шеф руске дипломатије за РБК.

Лавров је подсјетио на рестриктивне мјере које САД уводе према економијама других земаља, преноси Спутњик.

- Уосталом, санкције се примјењују и против Кине. Ако се и повећање царина сматра санкцијама, онда не знам која иоле значајнија земља на планети тренутно не подлијеже америчким санкцијама. Сви то разумију, али покушавају да ријеше тренутне проблеме кроз неке компромисе. Ако се погледа дугорочно, сигуран сам да Американци воде политику која је у супротности са њиховим дугорочним интересима - закључио је Лавров.