latinica  ћирилица
06/06/2019 |  12:35 | Аутор: Б92

Сафин: Новак може да игра до 40. године и престигне Федерера!

Бивши број један свjетског тениса, Рус Марат Сафин, као и многи други, увjерен je да најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић има велике изгледе да у догледно вријеме стигне рекорд Роџера Федерера од 20 Гренд слем титула.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

На питање, како види завршницу и ко би могао да побједи, био је јасан.

- Зна се да се Рафа и Новак највише питају о титули. Такође, вјерујем да Новак може да стигне Федерера по броју великих титула. Сигуран сам, заиста. Пред њим је још доста година и прилика. Колико му је, 32? Свакако да ће све зависити од његовог здравља, али ако овако настави да игра, могао би да игра лако и до 40. године - тврди Сафин.

Сафин је рекао и да не брине како ће бити у свијету тениса када се повуку чланови велике тројке.

- Будућност је свијетла. Имамо Зверева, Хачанова, Медведева, Циципаса, биће то веома интересантна времена када се Роџер, Рафа и Новак повуку. Доћи ће и неки нови играчи, биће то сасвим друга прича - каже Марат.

Сафин каже и да не мора да брине ко ће га наслиједити када је ријеч о тенисерима из његове земље. Неки су се већ афирмисали.

- Не знам, нисам размишљао на тај начин ко ми је насљедник. Хачанов је добар, Медведев такође, сигуран сам да ће и Андреј Рубљов ће за годину двије бити онај прави. Не бринем за сада, руски тенис тренутно веома добро стоји.

За Ђоковића и Надала, који су по многима највећи фаворити за трофеј, каже да још нису рекли све што имају.

- Убјеђен сам да ће Ђоковић и Надал бити у врху још неколико година, као што је то случај са Роџером Федерером сада. Мислим да играју сви веома добро, и дејлују ми тренутно да су недодирљиви - додао је Сафин.

Марат је један од играча који је дио оног великог руског таласа који је запљуснуо свијет тениса прије двадесет и више година. Тада је кренула "инвазија са истока", и много је добрих играча, не само из Русије већ уопште истока Европе и Балкана, ступило на велику сцену. Марат зна зашто су сви успјели.

- Мислим да смо тако успјешни зато што смо гладнији успјеха. Западни свијет је такав, овде сви имају много новца, тако да дјеца немају мотивацију да се боре и играју. Ми на истоку се увијек мучимо са новцем, тако да смо и са те стране посебно мотивисани. Тако је то, одувијек смо били сиромашнији, за нас је велики турнир увијек прилика. Разумјете ме, зар не? Са Французима, Американцима, увијек је другачија прича. Нама је тенис увијек прилика да побјегнемо од биједе. Отуда смо мотивисанији више од Француза, Италијана, Американаца и осталих са запада - закључио је Сафин.