latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:01 | Аутор: РТРС

Шпирић: Формирање власти без СНСД-а и ХДЗ-а БиХ био би наставак "комшићизације"

Задњих дана све гласније се спомиње могућност формирања власти на државном нивоу без ХДЗ-а БиХ и СНСД-а. Математички гледано, СДА, СДС и остатак екипе имају довољан број гласова да изаберу нови Савјет министара.

Сасвим друга је прича што таквом Савјету министара нити једна одлука не би прошла у државном Дому народа. За именовање Вијећа министара потребна је само потврда Представничког дома Парламента БиХ, не и Дома народа БиХ.

И док Мирко Шаровић и појединци на бошњачкој политичкој сцени све гласније спомињу такву опцију, нико још није скупио храбрости да крене у један такав процес. Други замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ Никола Шпирић рекао је за Ero.tel да један такав сценарији не би имао никаквог смисла, те би државу само увео у још већу кризу него је то сада случај.

- То би био наставак процеса “комшићизације“ БиХ у којој само један народ може бити конститутиван, а остали би требали добити неке мрвице са стола. С друге стране, избацити из будуће власти двије странке које имају апсолутни легитимитет народа које представљају је подривање темеља Босне и Херцеговине, Дејтонског споразума и свега онога што БиХ представља. Неки се могу играти са бројкама и износити теорије о састављању нове власти, али требају знати како само изборни побједници могу чинити будућу власт. Све остало је рушење темеља ове државе – рекао је Шпирић.

На питање када се може очекивати формирање Вијећа министар, Шпирић је нагласио како је то питање за бошњачке представнике који су истински кочничари процеса успоставе власти у БиХ.

- Ја не знам чекамо ли изборе унутар СДА, Исламској заједници или пак да падне жупанијска влада у Сарајеву, што је велика рана СДА. Али, углавном, чекамо нешто од тога или све то како би се завршио процес успоставе државне власти. У међувремену, прича о опструкцијама се жели пребацити на Републику Српску, па чак дјеломично и на Хрвате, али то није истина. Бошњачки блок је изричито одговоран што још немамо нови Савјет министара – нагласио је Шпирић.

Додао је и да СДА има проблем за свако рјешење, те како се на тај начин још једном покушава провести рецепт по којем се изазива криза која има за циљ натјерати међународну заједницу на интервенцију. А у тим случајевима су одлуке међународних чинилаца сваки пут ишле у корист Бошњака.

- Бошњачка политика је до сада безброј пута намјерно гурала државу у кризу, изазивала интервенцију међународне заједнице, а након тога добивала што је жељела. И то је био принцип по којем је држава функционисала и на снагу су ступала рјешења којим су се рушила загарантована права Срба и Хрвата. Таква политика је проказана одавно. БиХ не треба интервенције међународне заједнице него договоре у којима ће се поштовати права конститутивних народа. Вријеме је да неки то и схвате – закључио је Шпирић.

Извор: Ero.tel