latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:03 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Галић: Илегалне миграције биће дуго у фокусу цијелог друштва

Проблем илегалних миграција, који је глобалан и не може се посматрати изоловано, дуго ће бити у фокусу цијелог друштва у БиХ, изјавио је данас у Сарајеву директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.
Зоран Галић, директор Граничне полиције - Фото: СРНА
Зоран Галић, директор Граничне полицијеФото: СРНА

- Без сарадње на свим нивоима власти у БиХ, као и сарадње са сусједима и у региону, а посебно без сарадње са ЕУ, нећемо моћи адекватно одговорити овом изазову - рекао је Галић на обиљежавању Дана и 19 година постојања Граничне полиције.

Он је рекао да Гранична полиција, са постојећим кадровским и материјално-техничким капацитетом, покушава санирати само посљедице проблема илегалних миграција, а да их није проузроковала, те додао да овај проблем захтијева ангажовање цијеле друштвене заједнице у БиХ, али и међународних организација.

Према Галићевим ријечима, за рјешавање овог проблема потребна су и додатна финансијска средства, са чијим недостатком се Гранична полиција суочава од почетка свог рада, и то за набавку софистициране специјалистичке опреме, а нарочито испомоћ у људству других полицијских тијела у БиХ.

Директор Граничне полиције рекао је да је ова организација израсла у препознатљиву агенцију, не само у БиХ већ и шире, додавши да је организациони и функционално стабилнија, без обзира на све тешкоће у раду, те ефикаснија у извршавању задатака.

- Тренутно недостаје више од 400 запослених, а у току су завршни љекарски прегледи и безбједносне провјере, на основу којих ће 100 нових кадета почети са школовањем, али на годишњем нивоу скоро исти број службеника Граничне полиције оде у пензију - нагласио је Галић.

Он је рекао да није задовољан инфраструктуром на граничним прелазима, као и условима у којима раде полицијски службеници Граничне полиције, те додао да се од њих увијек очекује да раде професионално, законито, предано и пожртвовано.

Галић је навео да је Гранична полиција увијек показивала спремност да сарађује са свим институцијама у БиХ, што и чини, али и на међународном и регионалном нивоу.

Он је истакао да од припадника Граничне полиције очекује јачу борбу у откривању и сузбијању корупције на граници, те им честитао данашњи дан, посебно онима којима су уручена признања за посебан допринос у раду.

Обиљежавању Дана Граничне полиције присуствовали су замјеник министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Мијо Крешић, главни тужилац БиХ Гордана Тадић, директори Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић и Службе за послове са странцима Слободан Ујић, као и представници Министарства безбједности, независних и надзорних тијела, ентитетских и кантоналних, те других полицијских агенција у БиХ.