latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:06 | Аутор: СРНА

Формирати биро Владе Републике Српске у Сарајеву

Кантонални одбор СНСД-а Сарајево, у оквиру припрема за 6. Сабор СНСД-а, за предсједника Савеза једногласно је предложио Милорада Додика, те, ради останка и опстанка Срба на овом простору, закључио да је неопходно покренути иницијативу према органима власти Републике Српске за формирање бироа Владе Републике Српске у Сарајеву.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На сједници Кантоналног одбора расправљано је и о положају Срба у Кантону Сарајево, те је у контексту оцјена неких званичника СДА о "дискриминишућем односу власти Републике Српске према Бошњацима" постављено питање да ли су се ти појединци и органи власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и Кантону Сарајево икада запитали у каквом су положају Срби у овом ентитету, наводи се у саопштењу овог одбора.

Констатовано је да је, од потписивања Дејтонског споразума, у Федерацији БиХ на сцени перфидна политика етничког чишћења Срба, што потврђују званични подаци да је данас у ФБиХ, од 600.000 Срба из 1991. године, свега око 50.000, а у Сарајеву од 160.000 данас живи мање од 10.000.

С тим у вези Кантонални одбор поставио је питање да ли су се те "врле демократе" и "борци за људска и грађанска права" упитали зашто је у Сарајеву број Срба на нивоу националне мањине, зашто је њихова заступљеност у локалним, кантоналним и федералним властима и запосленост у јавним предузећима и установама свега један одсто.

- Шта је са њиховим правом на образовање на матерњем језику, запошљавање, шта је са њиховом имовином и имовином Српске православне цркве? Ко данас у ФБиХ представља Србе и у име чијих и којих политичких циљева? - питају у Кантоналном одбору СНСД-а.

Тражећи одговор на ово питање Кантонални одбор оцјењује да је српска заједница у Сарајеву најугроженија етничка заједница на простору бивше Југославије, што је у првом реду посљедица системске опструкције и политичке дискриминације органа власти ФБиХ и Кантона.

Полазећи од ових оцјена, а ради останка и опстанка Срба на овом простору Кантонални одбор СНСД Сарајево је закључио да је неопходно покренути иницијативу према органима власти Републике Српске за формирање бироа Владе Републике Српске у Сарајеву као јединог институционалног облика заштите и помоћи Србима у овом граду у коме су до 1992. године били важан фактор његовог развоја и афирмације.