latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:11 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Индија потврдила куповину "С-400"

Индија ће реализовати куповину руског противваздушног система "С-400" упркос пријетњама од америчких санкција, саопштено је данас из индијског Министарства спољних послова.

САД покушавају да увјере Индију да одустане од куповине "С-400", а истовремено врше и притисак на Турску да одбаци сличан уговор под пријетњом да ће се суочити са америчким санкцијама.

"Заиста не могу да подијелим са вама на који ћемо начин ријешити читаво питање. Имамо потписан уговор и, као што знате, предузимају се кораци на реализацији уговора. Ми смо у томе ангажовани и ангажујемо се са администрацијом САД и Конгресом САД у вези са релевантним америчким законом", рекао је портпарол Министарства.

Он је говорио о америчком закону из 2017. године према којем Вашингтон има право да уведе економске рестрикције било којој држави која одлучи да купи војну опрему од Русије, пренио је "Спутњик".

Портпарол је рекао да "сарадња у сегменту одбране између Индије и САД представља важну компоненту стратешког партнерства", истог као са Русијом.

Индија и Русија потписале су уговор вриједан 5,43 милијарди долара о куповини противваздушног система "С-400", а прва испорука требало би да услиједи у октобру 2020. године.

Остала четири комплета требало би да буду предата индијском ваздухопловству до 2023. године.