latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:21 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Отворен "Сајам завичаја" у Новом Саду

Први "Сајам завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу" у Новом Саду окупио је око 50 завичајних удружења која презентују своју културу, традицију и обичаје и дјеловањем чине мост између Србије и држава из којих су се овдје доселили, рекао је потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.
Новосадски сајам (Фото: sajam.net) -
Новосадски сајам (Фото: sajam.net)

Милићевић је истакао да је интенција ове манифестације да буде интегришућа и кохезиона снага за припаднике народа и у Србији и у региону, али и стимуланс за напредак региона у цјелини.

- Наша сарадња је с једне стране базирана на заједничким емоцијама које реч завичај симболизује. С друге стране она мора да буде базирана и на обостраном интересу - рекао је Милићевић, који је са министром трговине и туризма Републике Српске Драгицом Ковач отворио у Новом Саду први "Сајам завичаја".

Милићевић је додао да обострани интерес може да се пронађе у заједничким пословним подухватима.

- Покрајинска влада апсолутно подржава подстицање наших институција, привредника, туристичких радника и културних и других посленика за продубљивање и развој постојећих и проналажење нових облика међусобне сарадње - нагласио је Милићевић.

Он је додао да је први "Сајам завичаја" окупио све оне који су већ сада носиоци те сарадње и који, у будућности, тој сарадњи могу дати нове облике, и нову садржину, саопштено је на сајту Владе Војводине.

Према Милићевићевим ријечима, међу њима су представници привредних комора Републике Српске, Бањалуке, Војводине, туристичких организација Српске и Војводине, Заједничког вијећа општина Вуковара, привредници из земаља региона.

Милићевић је подсјетио да је прије неколико дана Влада Републике Српске прихватила донацију Владе Србије у износу од 9,3 милиона евра за финансирање пројеката у локалним заједницама у Српској.

Он је додао да се кроз војвођански Фонд за избјегла и расељена лица у континуитету помаже онима који су дошли у Србију, али и повратницима.

Ковачева је изразила задовољство због организавања манифестације која, како је истакла, пружа прилику да се да се на једном мјесту скупе идеје, стваралаштво и представе потенцијали српског народа.

- Ова манифестација промовише вриједност заједништва, сарадње и развоја, а с друге стрене, доприноси унапређењу сарадње у бројним областима и додатној афирмацији наших потенцијала у региону - нагласила је Ковачева.

Она је као област од заједничког интереса истакла туризам, наводећи да је сваки трећи туриста у Србији из Српске.

"Сајам завичаја" заједнички су организовали војвођанаски Секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Фонд за пружење помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Отварању сајма присуствовали су представници Народне скупштине Српске, чланови војвођанске владе, посланици у војвођанском парламенту, представници Заједничког вијећа општина Вуковар.