X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
06/06/2019 |  13:28 ⇒ 13:30 | Извор: Б92

Европска унија увела нова правила за путовања

ЕУ је донијела измјене Закона о визама којима ће побољшати услове за легална путовања и ојачати борбу против незаконитих миграција, наводе у Савјету ЕУ.
Европска Унија - Фото: AFP
Европска УнијаФото: AFP

ЕУ министри правде и унутрашњих послова на састанку у Луксембургу потврдили су нова правила која ће путницима из земља за које важи визни режим омогућити брже и јасније процедуре.

Измјене подразумијевању подношења захтјева за визу у периоду од 6 мјесеци до 15 дана прије путовања, електронско испуњавање и потписивање образаца за пријаву и постепено породужавње периода важења визе са више улазака за редовне путнике од једне до пет година.

Новом уредбом повећава се и такса за обраду података која ће сада износити 80 евра, а њена висина ће се ревидирати сваке треће године.

У Савјету ЕУ наводе да ће се донесеном уредбом побољшати сарадња са трећим земљама у погледу реадмисије нелегалних миграната и то кроз нови механизам.

Комисија ће у оквиру тог механизма редовно процјењивати сарадњу са трећим земљама у погледу поновног прихвата.

У случају да земља не сарађује, Комисија ће Савјету предложити да донесе одлуку о примјени мјера ограничавања у погледу процедура обраде захтјева, али и у погледу висне такси за визе.

С друге стране, ако земља сарађује у погледу поновног прихвата, Комисија може предложити да Савјет донесе одлуку којом се или смањују визне таксе, скраћује времена потребно за одлучивање о захтјевима за визу или повећава период трајања виза за више улазака.

ЕУ је Србији 2009. годне одобрила безвизвизни режим за путовања у земље шенгенског простора.

Из региона Западног Балкна визни режим једно је задржан за грађане који у ЕУ долазе са пасошима тзв. Републике Косово.