latinica  ћирилица
06/06/2019 |  14:00 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Крешић: Сарадњом свих полицијских агенција до рјешења мигрантске кризе

Замјеник министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Мијо Крешић сматра да се јасан одговор на проблем илегалних миграција у БиХ може дати само сарадњом свих полицијских агенција у земљи.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

- То је нешто што нас прати већ другу годину и до данас је број илегалних улазака у БиХ скоро двоструко већи у односу на исти период прошле године, што значи да имамо повећан тренд уласка - рекао је Крешић у Сарајеву на обиљежавању Дана и 19 година постојања Граничне полиције БиХ.

Према његовим ријечима, ова рута, која је једна од рута кретања илегалних миграната према ЕУ, активна је и једним дијелом је захватила и БиХ.

Крешић је истакао да политичари у БиХ нису дали довољну подршку рјешавању питања илегалних миграната, како Граничној полицији, тако и другим полицијским агенцијама у земљи.

- Мислим да ће се овдје морати заузети једна политика на нивоу БиХ, а након тога се морају издефинисати ствари са сусједима, представницима ЕУ и свима који су погођени мигрантском кризом - каже замјеник министра безбједности.

Према његовим ријечима, у овом тренутку више од 4,5 милиона миграната борави у Турској, а ту је и споразум ове земље са ЕУ, као и отворена "зелена рута" између Турске и Грчке.

Крешић каже да мигранти не мисле остати у БиХ, већ проћи кроз њу до ЕУ, тако да фокус свих у БиХ мора бити на сарадњи, разговору и тражењу рјешења.

- Случајеви попут оних у Великој Кладуши ће се понављати. То је нешто што ћемо тешко заобићи, тако да је сарадња свих полицијских агенција у земљи веома важна - нагласио је Крешић и додао да ће сарадња са сусједима морати бити подигнута на већи ниво.

Он је указао на чињеницу да Хрватска ради на испуњавању услова за улазак у Шенген, те да ће Шенген бити на граници БиХ, што би могло довести до тога да се мигранти почну задржавати у БиХ.

- Забрињава ме да нам је идентитет тих људи мало познат, тако да се веома тешко утврђује и идентитет оних који почине кривична дјела током проласка кроз БиХ - рекао је Крешић и додао да је присутно много криминала на рути, али и да полицијске агенције раде на рјешавању тог проблема у складу са својим могућностима.

Он сматра да ће се у Граничну полицију БиХ морати укључити много већи број људи да би се одговорило на проблем илегалних миграција, као и да ће се морати бити флексибилно по том питању.

- По питању илегалних миграција, нова власт коју очекујемо мораће ресетовати политику на нивоу БиХ, те успоставити много бољу сарадњу са сусједима, али и са свим институцијама у земљи, јер илегални мигранти неће никога заобићи у БиХ - истакао је Крешић.

Он је честитао припадницима Граничне полиције њихов дан и поручио да своје задатке обављају коректно, јер је гранични полицајац огледало полицијског службеника и први утисак који стекне било онај ко улази у БиХ.