latinica  ћирилица
06/06/2019 |  14:12 ⇒ 14:13 | Аутор: Index.hr

Мамић: Ако ме пробају изручити, отроваћу се као Праљак

Здравко Мамић је рекао да неће жив доћи у хрватски затвор.
Здравко Мамић (Фото: vecernjak.net) -
Здравко Мамић (Фото: vecernjak.net)

Врховни суд је одбио приједлог одбране за изузеће предсједника Жупанијскога суда у Осијеку у другом предмету против Здравка Мамића.

У њему је оптужен за извлачење новца преко офшор фирми.

Ова одлука значи уклањање задње препреке за расписивање нове потјернице за Мамићем. То значи и да његово двојно држављанство више неће бити препрека за изручење Хрватској.

Случај "Праљак"

- Ако ме буду на силу пребацили, ја сам већ давно обећао хрватској јавности што ћу направити. Па жив нећу изаћи пред хрватски суд. И нећу жив сједити у хрватском затвору, а у босанском без проблема. Врло једноставно, случај Праљак. Шта сад хоћете да вам нацртам како бих то направио? Рекао сам да жив не бих дошао у хрватски затвор - рекао је за "Провјерено" Здравко Мамић.

Коментарисао је и правосуђе.

- Мени су судије које су ми судиле рекле да ћу ја бити слободан. Ја сам се с тим судијана дружио, пио, сретао их и ја сам знао да ћу бити слободан. Сви адвокати су ме увјеравали у то, имао сам инфо с терена да ћу бити ослобођен и онда сам добио инфо да је извршен притисак на судско вијеће у Осијеку, да су они уцијењени, и нисам имао избора - рекао је Здравко Мамић.

Шта је с ХДЗ-ом и Колиндом?

Финансирао је ХДЗ, а повезивали су га и с предсједницом Републике.

- Данас ми је жао што сам икада нешто направио за њих. Могу рећи да сам искрено с њима разочаран јер ја сам јако пуно њих задужио - каже Мамић.

Подсјетимо, прије неколико дана Врховни суд укинуо је одлуку осјечког Жупанијског суда, који се у фебруару прогласио ненадлежним за одлучивање о основаности треће оптужнице против бившег челника НК Динамо Здравка Мамића, коју је пред тим судом подигло загребачко Жупанијско државно тужилаштво, теретећи га да је од 2002. до 2007. из клуба извукао 16,7 милијуна куна, саопштио је осијечки Жупанијски суд.

Приликом подизања оптужнице тужилаштво је предложило да се поступак по новој оптужници споји с поступком који се против Мамића води пред осијечким Жупанијским судом због злоупотебе повјерења у привредном пословању у саставу злочиначког удружења, а на основу оптужнице УСКОК-а.