latinica  ћирилица
06/06/2019 |  18:35 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Србија може да буде економски мост између Русије и Запада

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић изјавио је данас у Санкт Петербургу да Србија, захваљујући бесцаринским споразумима које има са ЕУ и Русијом, може да буде економски мост између њих, посебно у условима обостраних санкција које су на снази од 2014. године.
Ненад Поповић - Фото: ТАНЈУГ
Ненад ПоповићФото: ТАНЈУГ

Учествујући у панел-дискусији о будућности односа Русије и ЕУ у оквиру Међународног економског форума, Поповић је истакао да санкције ЕУ према Русији немају никакав ефекат јер привреда и економија, како је нагласио, као вода, увијек нађу пут да превазићу све препреке. 

- Санкције никоме нису донијеле добро. Јачање економске сарадње је кључно за постизање политичке стабилности - навео је Поповић, саопштено је из Министарства за иновације и технолошки развој Србије.

Он је указао да постоји велики број компанија из ЕУ које су у Србији отвориле своје производне погоне да би извозиле своје производе у Русију без царина. 

- Исто се односи и на руске компаније у Србији. У овом тренутку постоје бројне компаније из Русије у области дигиталне економије, а посебно блокчејн технологија, које преко Србије имају доступ западном тржишту - рекао је Поповић.

Он је позвао инвеститоре из Русије и ЕУ да улажу у Србију, посебно у област ИТ и технолошких иновација, те подсјетио да у Србији већ послују неке од највећих свјетских компанија.

Поповић је истакао да Србија има најбоље инжењере јужно од Беча и Минхена. 

- Београдски Универзитет један је од четири најбоље рангирана на Шангајској листи у Централној и Источној Европи. Само на београдском Универзитету имамо 17 СТЕМ факултета са 42.000 студената на свим нивоима - рекао је Поповић.

Он је указао да се Србија једина у региону први пут нашла ове године у истраживању најреномираније свјетске истраживачке куће за стартап екосистеме "Стартап Џином" из Сан Франциска. 

- Србија је у том истраживању добила највише оцјене, десет за раст инвестиција и девет за раст укупног броја стартап компанија. Као наша кључна предност у извјештају истакнут је квалитет инжењерског кадра који је сврстан међу пет најбољих у свијету - рекао је Поповић.