latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:22 ⇒ 19:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Нормандија: Сјећање на ослобођење од фашизма

У Нормандији се обиљежава 75. година од Дана Д, када су савезничке силе заједничким акцијама ослободиле западни дио Европе од фашистичког режима.

У француском мјесту Колевије Сур Мер, недалеко од пјешчане плаже гдје је савезничке војнике дочекала киша метака и граната ујутро 6. јуна 1944. године, државници и ветерани подсјетили су се на једну од најзначајнијих битака Другог свјетског рата.

Централне личности на комеморацији су француски и амерички предсједници Емануел Макрон и Доналд Трамп.

- Желим да изразим захвалност нашим савезницима, посебно Енглезима и британској премијерки Терези Меј, са којима смо увијек имали блиске односе и повјерење. Поносимо се на наша велика дјела у историји и сјећамо се нашег доприноса у име свјетског мира. Да нам потраје пријатељство које ћемо његовати сјећањима на славне претке нашег народа - рекао је Макрон.

Трамп је похвалио ветеране Дана Д као неке од "највећих Американца који ће икада живјети".

Истакао је да је на данашњи дан, прије 75 година, 10.000 мушкараца жртвовало свој живот, не само због колега из војске и због својих земаља, већ ради "опстанка слободе".

На церемонији су домаћини подсјетили на ријечи бившег француског предсједника Франсоа Оланда, који је приликом обиљежавања 70. годишњице од завршетка Другог свјетског рата рекао да побједа 8. маја није била побједа једне нације над другом, већ побједа идеала над тоталитарном идеологијом.

Операција савезничких снага почела је дан раније из Портсмута, с југа Енглеске. У том граду су јуче на церемонији присуствовали британска краљица Елизабета Друга, премијерка Тереза Меј, француски предсједник Емануел Макрон, канадски и аустралијски премијери, љемачка канцеларка Ангела Меркел и амерички предсејдник Доналд Трамп.

Прије 75 година, 150.000 савезничких војника су учествовали у искрцавању у Нормандији. Само првог дана искрцавања погинуло је више од 10.000 војника.

Ваздушни, копнени и поморски удар савезничких снага на Нормандију резултирао је ослобађањем западне Европе од нацистичког режима.