latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:25 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Због миграната ситуација у Великој Кладуши све тежа (ФОТО)

У Великој Кладуши, због мигрантске кризе, ситуација је из дана у дан све тежа. Након масовне туче, Пакистанци су заузели центар Мирал и из њега протјерали мигранте поријеклом из Алжира и Марока. Полицијске снаге успјеле су да спријече гори исход мигрантског сукоба.

Проблеми, туче, рањавање и међусобни сукоби свакодневица је у центру Мирал. Због свега тога мигранти су одлучили да протјерају виновнике.

- Тукли су се Алжирци, Мароканци и Пакистанци. Имали су ножеве, отимају новац и телефоне - рекао је Хамза Хасан из Ирака.

Алжирци и Мароканци, наоружани палицама и ножевима упутили су се према Великој Кладуши. Даље насиље спријечила је полиција. За шесторицу слиједи депортација, док су два тешко повријеђена мигранта пребачена на лијечење у Сарајево. Полиција је у приправности. Кажу да сукоби настају због недостатка смјештајних капацитета.

- Ми сличну ситуацију имамо и у кампу Бира гдје испред кампа имамо 300 миграната који не могу ући у камп јер ти капацитети су такође пребукирани. А слични инциденти могу се очекивати и у Бихаћу - навео је Але Шиљдедић портпарол МУП-а УСК.

Јаке полицијске снаге стигле су у Мирал и ситуација се смирила у односу на синоћ, међутим, највећи проблеми остају грађанима Велике Кладуше који се посљедњих мјесеци боре са проблемима које изазивају мигранти.

Мирал (Фото: РТРС)

Већ са првим сумраком, мјештани кажу, закључавају куће.

У мигрантском центу Мирал у Великој Кладуши налази се око 700 мигранта. Овај број сутра ће бити и већи, поручују из Велике Кладуше, и апелују да се хитно нешто предузме.