latinica  ћирилица
07/06/2019 |  08:16 ⇒ 08:25 | Аутор: sputniknews.com

Руси представили Иволгу - "воз будућности"

Руска компанија "Трансмашхолдинг" је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу представила Иволгу - "воз будућности", који ће већ крајем ове или најкасније почетком идуће године почети да превози путнике попречно, с краја на крај Москве.
Воз будућности (Фото:Sputnik/Olivera Ikodinović) -
Воз будућности (Фото:Sputnik/Olivera Ikodinović)

МЦД је пројекат за реконструкцију постојећих брзих железничких пруга у Москви и Московској области и организовање попречних праваца за приградске електричне возове на тим пругама. У медијима се пројекат назива и "подземни метро", иако он фактички није дио московске подземне железнице.

Нови иновативни електрични воз је специјално развијен за пројекат МЦД, изјавила је за Спутњик Зинаида Телецина, представница компаније "Трансмашхолдинг".

- То је еколошки воз, с обзиром да се ми залажемо за природу и за животну средину. Главни циљ пројекта МЦД је да се град растерети, побољша живот путника, скрати вријеме које путник проводи у путу. Осим тога, ми смо се потрудили да у овом возу предвидимо жеље путника - рекла је Телецина.

Возови "Иволга" ће моћи да прикупљају и преносе информације о броју путника уз помоћ сензора. То је направљено на захтјев путника.

Ентеријер и екстеријер "Иволге" је пажљиво дизајниран и водило се рачуна о сваком детаљу.

- Као прво, у возу су веома удобна сједишта. Друго, има мјеста за бицикле и за колица, а има и УСБ пуњаче за уређаје, с обзиром да је већ сада немогуће замислити живот без таблета, телефона и других савремених уређаја. У возу ради вај-фај и постоји довољан број информаивних табли. Веома је важно рећи да, поред чињенице да ће воз развијати брзину од 120 километара на сат, он ће се и прилично брзо убрзавати - рекла је Телецина.

Поред тога, додала је она, проширена су врата на вагонима за 15 центиметара, што омогућава путницима да се брже укрцају и искрцају што смањује вријеме путовања.

- Надамо се да ће путници, као и купци, бити веома задовољни квалитетом нашег воза. Након што ускоро прве двије линије МЦД-1 и МЦД-2 буду пуштене у рад и ми ћемо моц́и да испробамо нове возове - закључила је Телецина.