latinica  ћирилица
07/06/2019 |  09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

"Истина се кривотвори, насилно праве још једну Албанију на Балкану"

Писање медија да Приштина планира да православну Цркву Светог Николе на Новом Брду реконструише и представи као католичку изазвала низ реакција.
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com) -
Дарко Танасковић (фото: sveosrpskoj.com)

С обзиром на све научне потврде у вези са православном припадношћу Цркве Светог Николе на КиМ, не би требало да буде бојазни да је Албанци уистину могу присвојити, али је потребно предузети веома енергичне кораке ради њене заштите, изјавио је професор Дарко Танасковић.

- Али, научна истина, па и истина уопште у вези са збивањима на КиМ и око КиМ, већ дуже вријеме се системски кривотворе и изневјеравају, па морамо предузети веома енергичне кораке ради заштите Цркве Светог Николе, док није касно - рекао је Танасковић за "Вечерње новости".

Тврђава Ново Брдо (Фото: Wikipedia)

Ако се оде на Косово и види како се туристички рекламира комплекс Новог Брда, истиче Танасковић, јасно је да је ријеч о сегменту пројекта конструисања непостојећег и историјски неовјереног албанског културног идентитета "државе Косово".

То је, како упозорава Танасковић, дио укупног настојања да се насилно произведе још једна албанска држава на Балкану.

-  Ново Брдо је за нас посебно значајно јер свједочи, не само о духовној, већ и укупној друштвеној и културној снази средњовјековне српске државе на простору данашњег КиМ - рекао је Танасковић за "Вечерње новости".

Танасковић истиче да је реконструкција наводно католичке цркве у Новом Брду, уз забрињавајуће вандалске интервенције у њеној првобитној структури, образац како се овај квазикултурни инжењеринг спроводи.

Остаци цркве Светог Николе на Новом Брду (Фото: academia.edu)

Проблем је у томе што, како додаје Танасковић, слиједећи "политичку коректност" и "академска коректност" пријети да контаминира научну свијест у неким срединама на Западу.

- Зато је потребно зазвонити на узбуну свим расположивим средствима, а посебно је важно анимирати археолошки еснаф у свијету, гдје наши стручњаци уживају знатан углед. Унеско је, свакако, једна од првих адреса - нагласио је Танасковић.

Епархија Рашко-призренска изразила је у четвртак забринутост због писања приштинских медија да ће археолошки институт Косова, у сарадњи са њемачком амбасадом у Приштини, почети радове на конзервацији древне српске средњовјековне катедралне цркве Светог Николе, коју, како упозорава Епархија, приштински медији погрешно називају "катедралом у Артани, бившем Новом Брду".

Медији о планираном пројекту конзервације Цркве Св. Николе, саборног храма новобрдских и грачаничких епископа, у непосредној близини тврђаве Ново Брдо, противно закону о званичним језицима и називима општина, говоре о "катедрали у Артани, бившем Новом Брду" игноришући званично име општине, наводи се у саопштењу.