latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:52 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Трнинић разочаран ставом појединих синдиката

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је разочаран и изненађен понашањем појединих синдиката у Жељезницама Републике Српске који су одржали штрајк упозорења, захтијевајући повећање плата, те оцијенио да то није став свих запослених већ појединих синдикалних лидера.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

- Разочаран сам и изненађен таквим ставом синдиката јер сам са њима разговарао. Ово што је понудила Управа `Жељезница` био је договор са појединим синдикатима - рекао је Трнинић Срни.

Он каже да располаже информацијама да ово није став запослених у Жељезницама Републике Српске, већ неколико синдикалних лидера који на тај начин покушавају да сачувају своје позиције.

- Повећања плата у Жељезницама Републике Српске нема док се не потпише колективни уговор. Садашњи стимулативни дио посљедица је добрих резултата у претходном периоду - навео је Трнинић.

Шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују при Жељезницама Републике Српске одржали су данас получасовни штрајк упозорења јер са Управом није постигнут договор о захтјевима за повећање плата, на чему синдикати инсистирају, изјавио је раније Срни предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин.

Управа Жељезница Републике Српске јуче је донијела одлуку да радницима уз плату за мај исплати и стимулацију, имајући у виду да плате нису повећаване годинама, а да анализе рада у прва четири мјесеца показују пребачај прихода и смањење расхода реално планираних за ову годину.

Овом одлуком предвиђено је да радницима који примају плату до 500 КМ стимулација износи 10 одсто, од 500 до 700 КМ осам одсто, а онима чија је плата од 700 до 1.100 КМ шест одсто.

У оквиру Жељезница дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инФраструктуре Добој, Синдикат радника инФраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.