latinica  ћирилица
07/06/2019 |  11:46 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Руска амбасада: Бахато мијешање ОХР-а у рад правосудних институција

Амбасада Руске Федерације у БиХ непријатно је изненађена изјавом Канцеларије високог представника у вези са покушајима поткопавања угледа правосудних тијела БиХ, односно Високог судског и тужилачког савјета и његовог предсједника, саопштено је Срни из ове амабасаде.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

Из руске Амбасаде наводе да је ОХР, умјесто да подржи независност ових институција, одлучио да "изврши притисак на органе власти суверене БиХ путем бахатог мијешања у њихов рад и наметања властитог виђења како да се 'ријеши' питање".

- Сматрамо такво понашање неодговорним. ОХР је обавезан да износи ставове цијеле међународне заједнице, а не њених појединих чланова по свом избору или свој властити став - истичу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ и поручују да је мијешање у рад правосудних органа у БиХ неприхватљиво.

Из руске Амбасаде су позвали сва правосудна тијела БиХ да на одговоран, професионалан и независан начин, без страха од уплитања извана, обављају своју дјелатност, прописану Уставом и законодавством.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче је упутио позив Високом судском и тужилачком савјету БиХ да предузме, како је навео, потребне кораке у вези са дисциплинским поступком против Милана Теглетије.

Повезане вијести:

Тегелтија писао амбасадорима земаља чланица ПИК-а+

Пет амбасада, ОХР и ОЕБС одговорили Тегелтији