latinica  ћирилица
07/06/2019 |  12:59 ⇒ 17/09/2019 | 14:15 | Аутор: СРНА

Презентована наградна игра вриједна 800.000 КМ

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци данас је презентована наградна игра чији је циљ подстицање издавања фискалних рачуна и смањење сиве економије, а вриједност наградног фонда је 800.000 КМ, за које ће бити купљено пет станова.
Бањалука - Министарство финансија - Фото: СРНА
Бањалука - Министарство финансијаФото: СРНА

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је новинарима након презентације да Министарство, у сарадњи са Удружењем економиста Републике Српске СВОТ, Унијом удружења послодаваца и Привредном комором Српске, организује наградну игру која почиње 1. јула, а извлачење добитника ће бити у септембру у четири наврата.

Она је појаснила да ће у наградној игри моћи да учествују сви пунољетни грађани БиХ који поштом пошаљу 10 фискалних рачуна издатих у Републици Српској.

- Овом акцијом желимо да подстакнемо грађане на размишљање шта значи када се добије фискални рачун, а шта када се он не добије. Вјерујемо да ће заинтересованост грађана бити велика - каже Видовићева.

Она је рекла да је заинтересованост привредника за ову акцију велика, јер су свим привредницима који уредно плаћају своје обавезе нелојална конкуренција они који то не раде.

- Поента је да овим смањимо сиву економију, што је био и један од основних циљева Економских реформи које је усвојила Влада Републике Српске. Радимо на више праваца, мијењамо Закон о фискалним касама, идемо са овом наградном игром, а Пореска управа Српске иде са својим промоцијама и активностима - навела је Видовићева.

Она је рекла да се смањењем сиве економије, проширењем обухвата пореских обвезника, те проширењем пореске основице добија могућност да се смањи оптерећење рада које је високо и по том питању треба нешто да се ради.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске СВОТ Саша Грабовац рекао је новинарима да ће и слипови као и фискални рачун моћи учествовати у овој наградној игри ради повећања безготовинског плаћања.

Он је рекао да је иницијатива за наградну игру дошла из пословне заједнице и да су се у њеном организовању највише базирали на искуства из Србије која већ трећу годину заредом организује овакву наградну игру.

Драгана Шобот из Привредне коморе Републике Српске рекла је да Привредна комора даје максимналну подршку Влади Српске и Министарству финансија у реализацији ове наградне игре.

- Сви треба да допринесемо борби против сиве економије и да утичемо на свијест грађана о негативном утицају сиве економије на општи привредни раст Републике Српске - истакла је Шоботова.

Она је рекла да се Привредна комора Републике Српске залаже за растерећење привреде.

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је да Унија подржава активности на реализацији ове наградне игре која ће допринијети смањењу сиве економије у Српској и повећати повјерење грађана у институције система.

- Важно је да ћемо смањењем сиве економије добити услове за смањење оптерећења на рад и омогућити повећање нето плата запослених у Републици Српској - истакао је Аћић.