X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/06/2019 |  13:41 ⇒ 14:52 | Извор: sputniknews.com

Четири приштинске болнице илегално трговале људским органима

Због сумње да се илегално баве трговином људских органа, инспекција је привремено затворила четири приштинске болнице.
Трговина органима (Фото:CC0/freeimage4life) -
Трговина органима (Фото:CC0/freeimage4life)

Због сумње да се илегално баве трговином људских органа, инспекција је привремено затворила четири приштинске болнице, против 17 здравствених радника и особља су поднете кривичне пријаве и сви ти предмети су још увијек у истражном поступку, пишу Новости.

Нора Краснићи, вршилац дужности главног инспектора здравства у косовском Министарству здравља, изјавила је да је током инспекције у тим приватним болницама утврђено да су се бавиле незаконитим активностима, а смрзнуте људске ћелије су пренесене на Одељење гинекологије косовског универзитетског клиничког центра да би биле сачуване.

Здравствена инспекција, заједно са Косовском полицијом, спровела је инспекције у неким приватним болницама које имају дозволу за пружање услуга у области медицинске оплодње.

Сврха инспекција била је контрола спровођења Закона о репродуктивном здрављу.

Том приликом су, пише приштинска Газета експрес, утврђене неке повреде Закона о репродуктивном здрављу, према којима је Здравствена инспекција изрекла мјеру привремене обуставе активности у овим институцијама.

У међувремену, Косовска полиција је примијенила одређене мјере према здравственим радницима у тим болницама у складу са законским одредбама полиције.

Баки Кељани, портпарол Косовске полиције, изјавио је да је Одјељење за трговину људским органима током инспекције у поменутим болницама утврдило низ криминалних радњи, незакониту трансплатацију и трговину људским органима и ћелијама.

Због тога је, додао је, 17 особа ухапшено, међу којима осим грађана с Косова, има и припадника других националности.

- Случај се односи на приватне клинике за које се сумња да су починиле кривична дјела незаконите трансплантације и трговине људским органима и ћелијама, саизвршилаштво и неодговорно лијечење. У тим случајевима сумња се на укупно 17 особа. Ови случајеви су процесуирани у сарадњи са Здравственим инспекторатом у оквиру Министарства здравља, а одлуком инспектора ИВФ одјељења те болнице су затворена. Против осумњичених је поднесена кривична пријава и истрага је у току -  рекао је Кељани.

У међувремену, адвокат једне од ових приватних болница Бесник Бериша тврди да нема доказа да постоји злоупотреба ћелија или ембриона.

Он тврди такође да су све што су видјели у евиденцији Инспектората здравства били неки технички недостаци у вези са вођењем евиденције, прелиминарних изјава или потписа.

Међутим, предмети су под истрагом.