latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:12 | Аутор: СРНА

Бећковић: Албанци немају ни брвна, па иду на наше цркве и манастире

Академик Матија Бећковић изјавио је данас да није први пут и да није никакво чудо то што Албанци на Косову и Метохији покушавају да присвоје цркву Светог Николе у Новом Брду.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Било би природније да су неко брвно пребацили преко неке ријеке па да знамо за њега као велику задужбину, али пошто нема ни брвна, онда се мора ићи на наше цркве и манастире - рекао је Бећковић Срни.

Према његовим ријечима, на Косову и Метохији српских цркава и манастира више је него и на једном другом парчету српске земље.

- Само је небо озвјездано онолико колико је Косово онебесано српским манастирима, црквама, гробиштима и манстириштима - истакао је Бећковић.

Епархија рашко-призренска раније данас изразила забринутост због најаве почетка "извесних радова" на локалитету древне српске средњовјековне катедралне цркве Светог Николе, уз финансијску подршку Њемачке.

У саопштењу из Епархије истакли су да медији говоре о "катедрали у Артани, бившем Новом Брду", игноришући званично име општине.

Храм Светог Николе налази се у једној од четрдесетак специјалних заштићених зона, које по законима самопроглашеног Косова подлијежу посебној процедури, која не зависи само од косовских институција, већ и од става Српске православне цркве.

Епархија рашко-призренска указала је и да је тај стари вјерски објекат на сајту Министарства културе самопроглашеног Косова нетачно представљен као римокатоличка црква, без икаквог помињања аутентичне историје храма и резултата археолошких истраживања.