latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:26 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

"Пластични цунами" загадио најбоље туристичке дестинације на Медитерану

Сваке године у медитеранске воде улази 0,57 милиона тона пластичног отпада, а то производи ефекат једнак ситуацији у којој сваке минуте у море бацимо више од 33.000 пластичних флаша - упозоравају еколози.
Плава Панда: Пластични отпад загадио Медитеран (Фото: WWF) -
Плава Панда: Пластични отпад загадио Медитеран (Фото: WWF)

Међу најзагађенијим подручјима су неке кључне туристичке дестинације као што су Барселона, Тел Авив, Валенсија, Марсејски залив и обала Венеције у близини делте ријеке По.

Морски отпад представља велики трошак за туризам, рибарство и поморство у износу од 641 милион евра годишње.

"Пластично загађење" је у сталном порасту, а до 2050. године могло би се учетворостручити - упозорава се у извјештају "Зауставимо пластичну поплаву: како медитеранске земље могу спасити своје море".

Од произвођача, до власти и самих потрошача, кључни неуспјеси и пропусти јављају се на свим нивоима и доприносе врло неефикасном, скупом и загађујућем систему.

- Производња пластике је превише јефтина, док су трошкови економисања отпадом и трошкови загађења превише високи, а плаћају их заједнице и природа. Све земље морају драстично смањити производњу и потрошњу пластике, те озбиљно улагати у иновативне системе рециклирања како пластика не би ни постала отпад  напомињу из Медитеранске морске иницијативе.

Од јула до новембра еколошки брод "Плава панда" стићи ће до обала Француске, Италије, Турске, Туниса и Марока како би мобилисао локално становништво и туристе да се боре против загађења пластиком.

Медитеранске компаније сваке године на тржиште избацују 38 милиона тона пластичних производа, али не покривају трошкове збрињавања прекомјерног пластичног отпада.

Становници и туристи, углавном из Француске, Италије и Турске, годишње баце више од 24 милиона тона пластичног отпада.

У љетним мјесецима туристи повећавају производњу отпада за чак 30 одсто у многим обалним подручјима.

Сваке године 2,9 милиона тона отпада баца се на отвореним неконтролисаним одлагалиштима, посебно у Египту и Турској.

Такође, упозоравају еколози, 170 мароканских одлагалишта предвиђених за затварање још су у погону.