latinica  ћирилица
07/06/2019 |  15:52 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Вучић о Космету: Обје стране "мало да попусте"

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је свијет подијељен о питању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, али да приштински лидер Хашим Тачи и Албанци мисле да јужна српска покрајина припада само косовским Албанцима.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је на панелу "Дијалог Београд-Приштина - улажење у срж", одржаном у оквиру Међународне конференције "Глобсек" у Братислави, рекао да се до рјешења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обје стране "мало попусте".

- Не може бити да Срби безусловно морају да признају независност. То се неће догодити. То значи да морамо ми да нађемо рјешење. Надам се да ће у будућности бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате рјешења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати - каже Вучић.

Он је навео да српске власти чине све да би био постигнут договор са Приштином, али да, нажалост, до сада у томе није било успјеха, а и садашња ситуација није најбоља, пренијели су београдски медији.

- Ако питате какве су нам могућности за рјешење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто вријеме покушамо да нађемо могућа рјешења - подвукао је он.

Вучић је рекао да Београд и Приштина различито гледају на територију Косова, те да Албанци мисле да је само њихово, али да, према Уставу Србије, цјелокупна територија јужне покрајине припада искључиво Србији.

Вучић је на скупу, на којем је учествовао и предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, нагласио да је мир потребан, али и да су неке од опција која је Србија била рада да предложи наишле, не само на одбијање у међународној заједници, већ и у самој Србији.

Предсједник Србије је учесницима панела у Братислави појаснио какву Србија штету трпи због приштинских такси на српску робу, које су потпуно супротне споразуму ЦЕФТА које су западнобалканске државе потписале још 2006. године.

- Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у Унеско и Интерполу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозили албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо о питању статуса, и према њиховом мишљењу то је агресивно српско понашање - рекао је он.

Вучић је упитао колико ће Приштини бити потребно, када буду укинуте таксе да поново разговара, пошто је Београд спреман да то учини одмах по укидању такси, те додао да је неопходно да и Приштина прави уступке.

Он је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира самопроглашено Косово на путу ка чланство у међународним организацијама и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

Вучић је навео да у финалном документу пише да обје стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и Унеско и Интерпол.

ВУЧИЋ ПОНОВО ПОЗВАО ТРАМПА ДА ПОСЈЕТИ СРБИЈУ

Вучић је рекао послије састанка са америчким дипломатама у Братислави да је имао поруку за предсједника САД Доналда Трампа и да га је опет позвао да посјети Србију.

Он састао са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипом Рикером и америчким сенатором Роном Џонсоном.

- Он има велику подршку у САД и ниједан амерички председник дуго није долазио код нас. То би довело до великих промена у нашим односима и било и те како важно за нас - рекао је Вучић новинарима.

Он је оцијенио да су разговори у Братислави били важни, али без већих промјена, те за сљедећу седмицу најавио посјету Србији вршиоца дужности замјеника помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера.

- За нас је важно да разумемо шта Американци желе и да настојимо да они разумеју шта ми желимо - рекао је Вучић.

Он је поновио да Србија и даље инсистира на томе да Приштина укине таксе на робу из централне Србије и БиХ и истакао да то знају и велике свјетске силе.

- Американци су били јасни у изјавама да се таксе повуку, али је моја молба да буду истрајнији и гласнији - рекао је Вучић.

Упитан за коментар о наводној Палмеровој изјави о подјелама, Вучић каже да изјава није баш таква какву су је медији пренијели.

- Очекује се да ми и Албанци донесемо решење, а онда ће силе да дају своје мишљење. И то је фер. Далеко смо од договора, разговора и то су чињенице, али и то ће морати да крене, а да би кренуло, потребно је да се укину таксе - рекао је Вучић.

Када је ријеч о изјави премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадијана да је позиција Приштине данас јача, Вучић је истакао да онај ко има јаку позицију нема потребе да то понавља.

- Где им је то снажна позиција? То што су чедо Запада није никаква новост, а њихова позиција данас је, мислим, и слабија - рекао је Вучић.