latinica  ћирилица
07/06/2019 |  18:49 | Аутор: СРНА

Продановић: НАТО савез не би примио БиХ у оваквом стању

НАТО савез не би примио БиХ у оваквом стању и када би сви политички субјекти изразили жељу да земља постане члан те алијансе, каже делегат СНСД-а у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Он наводи да је бесмислено условљавати конституисање извршне власти због техничких питања и истиче да је у интересу свих у БиХ да, у складу са уставном позицијом, буде предложен мандатар за Савјет министара и онда у складу са пословником попуњен Савјет министара.

Према његовим ријечима, разумљив је однос Бошњака и Хрвата према Акционом плану за чланство у НАТО /МАП/, Годишњем националном програму БиХ /АНП/, али би Хрвати и Бошњаци, посебно Бошњаци, морали да у већој мјери разумију став српског народа и Републике Српске.

- Непотребно је мијешати два неспојива питања, јер би свако имао на агенди превише питања која неко треба да испуни, а то све условљавати приједлогом за мандатара Савјета министара који припада српском народу. Непотребно је то тако рјешаватi - рекао је Продановић за Телевизију Н1.

Он је додао да представници Републике Српске у законодавним институцијама БиХ не оспоравају у било којем смислу досадашњу сарадњу са НАТО-ом.

Продановић је нагласио да је у вези са кандидатским статусом за БиХ значајно то што ће у првој половини наредне године Хрватска предсједавати ЕУ и да у том периоду буду реализоване значајне активности за БиХ.

- Сматрам да је интерес Хрватске стабилна БиХ. Ми имамо условно позитивно мишљење са 14 примједби које би званичници у БиХ требало да побољшају у наредном периоду. У сличној ситуацији смо као неке земље које претендују да добију статус кандидата, а најочигледније је то у случају Албаније и мислим да би сви политичари у БиХ требало да пораде на владавини права - навео је Продановић.