latinica  ћирилица
07/06/2019 |  21:54 | Аутор: СРНА

Шарец: У сусједству се буди фашизам и нацизам

Словеначки премијер Марјан Шарец упозорио је данас да се у сусједству опет буде фашизам и нацизам, поводом објављивања историјских карата у Италији и Мађарској на којима су дијелови Словеније приказани као дио тих држава.

- Слијеп је онај који не види да се нацизам и фашизам опет рађају и у нашем сусједству. Опет се цртају географске карте и обнављају старе традиције, па чак и позиви на пописивање словеначке мањине у сусједној држави, како би имала што мање права - рекао је Шарец у Брестаници.

Он је навео да Словенија жели да живи у добросусједским и пријатељским односима са свима у свијету, преносе словеначки медији.

- Не смијемо ћутати кад се опет рађају нацистичке, фашистичке и сличне идеје - навео је Шарец.

Словенија је раније данас осудила као провокацију историјску географску карту Мађарске која укључује и велики дио словеначке територије, а коју је на "Твитеру" објавио Кабинет за међународну комуникацију мађарске Владе.

На карти је у оквиру "Велике Мађарске" и словеначко Прекомурје, које је прије Тријанонског мировног уговора, склопљеног након Првог свјетског рата, припадало угарском дијелу Аустроугарске монархије.