latinica  ћирилица
08/06/2019 |  08:28 ⇒ 08:33 | Аутор: СРНА

Трамп постигао споразум са Мексиком

Амерички предсједник Доналд Трамп суспендовао је план увођења нових царина Мексику након што је та земља прихватила да предузме снажне мјере на сузбијању прилива миграната из Централне Америке у САД.
Доналд Трамп - Фото: AP
Доналд ТрампФото: AP

У заједничкој декларацији двије земље, која је објављена касно синоћ, наводи се да ће САД одмах проширити примјену програма којим се враћају тражиоци азила са јужне границе назад у Мексико, док се њихови случајеви правно не ријеше.

У декларацији се наводи да ће, у међувремену, Мексико тим људима понудити запослење, медицинску његу и могућност образовања.

Мексико се, такође, сагласио да предузме активности без преседана и повећа мјере безбједности како би се сузбила нерегуларна миграција, укључујући распоређивање припадника мексичке Националне гарде на територији те државе, посебно на јужној граници са Гватемалом.

Мексико ће предузети одлучне мјере против мреже кријумчара људима и организацијама које тргују људима и њихових незаконитих финансијских и транспортних мрежа.

Овим је, бар за сада, отклоњена пријетња САД о увођењу нових тарифа на робу из Мексика, наводи АП.

Трамп је раније на Твитеру написао да ће Мексико, уколико се не постигне споразум, од понедјељка, 10. јуна, почети да плаћа царине за извоз робе у САД у износу од пет одсто.